Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen 11. Ulusal Kurtuluş Mücadelesi Anma Yürüyüşü Tütün İskelesi’nden başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikler, 19 Mayıs’ta Atatürk’ü temsilen Tütün İskelesi’nden karaya çıkartılan Türk bayrağının, Samsun Valisi Osman Kaymak tarafından gençlere verilmesiyle devam etti.
100 YIL ÖCEKİ RUHU DİRİ TUTMALIYIZ
Milli Mücadele’nin 100.yıl nedeniyle Samsun’da pek çok etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Samsun Valisi Osman Kaymak, "100 yıl önce Anadolu işgal altında. Umutlar tükenmiş ve büyük bir yokluk var. Mondros Mütarekesi gereği orduların terhis edilmesi düşman kuvvetlerinin emrine girilmesi istendi. Atatürk Anadolu’ya gelerek bunu kabul etmedi. Halkı örgütledi ve Milli Mücadele Samsun’dan başlatıldı. Bugün bizler hür, bağımsız bir Türkiye vatandaşı olarak hayatımızı sürdürüyorsak, uluslararası arenada güçlü bir devlet olarak yolumuza devam ediyorsak bunu Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlere borçluyuz. 100 yıl önceki Milli Mücadele ruhunun diri tutulması lazım” dedi.
Vali Kaymak ayrıca, yürüyüşü gerçekleştirecek dağcıları da tebrik etti.
25 MAYIS'TA HAVZA'DA KUTLAMA
Vali Kaymak’ın konuşmasının ardından Türk bayrağını teslim alan dağcılar, 50 kilometrelik Ulusal Kurtuluş Mücadelesi Anma Yürüyüşü’ne başladı. 81 ilde dağcıların davet edildiği Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Samsun Dağcılık İl Temsilcisi sporcularının katılımıyla başlayan yürüyüş ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün takip ettiği Kurtuluş Yolu güzergahı takip edilecek. Yürüyüşün sonunda dağcılar 25 Mayıs’ta Havza’da yapılacak kutlamalara katılacak.