119 meslek kaybolmak üzere

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 119 mesleğin kaybolmakta olduğunu belirterek , ““Onlarca mesleğimiz, kültürümüzden yok olup gidiyor. Bu mesleklere önce kendimiz sahip çıkmalıyız” dedi

Kaybolmakta olan mesleklerin dünyaya tanıtılması gerektiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Onlarca mesleğimiz, yok olup gittiğini söyledi. Mesleklere sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Palandöken, “Bu mesleklere önce kendimiz sahip çıkmalı, daha sonra dünyaya tanıtarak canlandırmalıyız. Bu noktada özellikle yurtdışına ihrac edilen dizi yapımcılarına ve film senaristlerine büyük görevler düşüyor. Doğal güzelliklerimizin ve birbirinden güzel mobilyalarımızın yanı sıra her bölgemizin ayrı bir damak tadı olan mutfağımızın lezetli ile tanıştırılmalı ve kaybolan mesleklerimizin tanıtımları bu dizi ve film sektöründeki başarılı seviyemizi lehimize verimli kullanmalıyız” diye konuştu.

KÜLTÜRÜMÜZÜN MİRASLARI YOK OLUYOR

Kaybolmaya yüz tutmuş onlarca meslek olduğunu hatırlatan Palandöken, “Ahşap, cam, deri, iplik, maden, taş, toprak vs. hammaddesine göre 10 farklı kategoride 119 geleneksel, kültürel veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş mesleğimiz var. Keten dokuma, urgancılık, çömlekçilik, şerbetçilik, semercilik, yorgancılık, vitray yapımı gibi onlarca meslek artık neredeyse hiç yapılmıyor ya da tamamen yok olmak üzere. Bu mesleklerin birçoğu gelişen teknolojiye yenik düşse de, hepsi bizim kültürümüzü yansıtan, emek sonucu ortaya çıkan işler. Ayakta kalmaya çalışan, bu mesleklerin erbapları da faizsiz kredi imkânlarına rağmen zorluklar yaşıyor” şeklinde konuştu.

DİZİ VE FİLMLERE ÇOK BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Dizi ve filmlerle bu mesleklerin dünyaya tanıtılması gerektiğini vurgulayan Palandöken, “Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere sahip çıkmamız Osmanlı ve öncesinden beri süregelen kültürümüze de sahip çıkmamız anlamına geliyor. Bu mesleklere sahip çıkmamız için çevremizde gördüğümüz duyduğumuz zaman onlara destek olup alışveriş yapmamız ve tamamen yok olmalarına engel olmamız lazım. Daha önemli bir destek de dizi ve filmlerle bu mesleklerimizi dünyaya tanıtmak. Ülkemiz ihraç ettiği dizi filmlerde çok yüksek rakamlara ulaştı. 350 milyon dolar gibi bir bütçe ile Amerika’dan sonra ikinci sıradayız. Bu sıralamamızı ülkemizin, mesleklerimizin tanıtımı için verimli kullanmalıyız”

EKONOMİ Haberleri

28 Şubat güncel altın fiyatları
Döviz piyasalarında son durum
27 Şubat güncel fındık fiyatları
27 Şubat güncel altın fiyatları
Döviz piyasalarında son durum