6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu OMÜ’de başladı

Samsun Valisi Osman Kaymak, 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu’nun Samsun için büyü bir kazanç olduğunu belirterek, “Yapılan bilimsel çalışmaların, sahaya da yansıması halinde insanlarımıza aş ve iş olarak geri dönecektir” dedi

Samsun Valiliğinin himayelerinde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünün ev sahipliğinde 6. Ulusal Üzümsü Meyveler Sempozyumu düzenlendi.  OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen sempozyum açılış programına; Samsun Valisi Osman Kaymak, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Gökhan Kızılcı, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, üzümsü meyve sektör temsilcileri ve Türkiye’nin birçok yerinden akademisyenler katıldı.

KENDİ KENDİNE YETEN NADİR ÜLKELERDEN BİRİYİZ

Bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin dünyada yaklaşık 7. ve Avrupa’da ise 1. sırada olduğunu kaydeden TAGEM Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Gökhan Kızılcı, “Tarım camiası olarak 82 milyon nüfusun desteği ile 50 milyona yakın turistik ve göçmenleri misafir eden ülkeyiz. Kendi kendine yeten nadir ülkelerden biriyiz. Türkiye tam bir tarım ülkesidir. İklim özelliklerimiz bakımından şanslıyız. Meyvecilik alanında ılıman iklim meyveleri, tropik iklim meyveleri dâhil yetiştirebiliyoruz. Bu avantajlarımızı kullanarak daha fazla üretim yapmak bizim elimizde. Üzümsü meyveler yetiştiricisi para kazandıran, küçük alanlarda yüksek gelir sağlayan bir gruptur. Bunun Türkiye’de daha çok gelişmesini ve birçok alanda olması çiftçimize katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

YAYGINLAŞMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ
    
Sempozyumun konusunun günlük hayatımızda aşina olduğumuz meyveleri kapsadığını belirten Rektör Bilgiç konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Üzümsü meyvelerin ekonomik değerleri yüksek olsa da toplanmasının ve taşınmasının zor olması, bu ürünlerin çok geniş bir üretim alanına dönüşmesine engel oluyor. Ancak üzümsü meyvelerin bir kısmının, Türkiye’de yaygınlaşması için çalışan Ziraat Fakültemizin çok değerli akademisyenleri var. Başta Prof. Dr. Hüseyin Çelik ve ekibi olmak üzere akademisyenlerimiz hiçbir karşılık beklemeden, sadece ülke ekonomisine katkıda bulunmak için çalışıyorlar.” 

BU ÇALIŞMALAR ÇİFTÇİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK

Kurumlar ve üniversite iş birliğiyle yapılan bilimsel ve teknolojik çalışmaların önemini vurgulayan Vali Kaymak “Güçlü Türkiye anlamında sizler bizlerin gerçekten yol göstericisisiniz. Dünyada tarım ve gıda ürünleri kritik bir öneme sahip. Türkiye de önemli bir tarım ülkesi. Samsun’da bulunan 3 önemli ova olan Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovası, Türkiye’nin önemli tarım bölgelerindendir. Bu ovalar toplam 1 milyon 200 bin dekara yakın bir alanı kapsıyor ve bu ovalarda yüzbinlerce ton sebze üretiliyor. Aynı zamanda fındık ve çeltikte Türkiye’de önemli derecelerde üretimimiz mevcut. Merkezi hükümet ve Tarım Bakanlığı da Samsun’daki bu üretimlerin önemini görerek araştırma laboratuvarlarını, kurumları, ziraat ve veteriner fakültesi gibi bütün birimleri bu şehirde kurgulayarak bölgedeki tarımı doğru bir şekilde yönlendirmiştir. 2 yıldır Samsun Valisi olarak görev yapıyorum. Bu kurumların gerçekten bölgemize büyük katkılarını her alanda görüyoruz. Bugün yapılan bu organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan Rektörümüzü, Sempozyum Başkanını ve Ziraat Fakültesi Dekanını tebrik ediyorum. Bu çalışmalar çiftçimizin önünü açacaktır” diye konuştu.  

SAMSUN İÇİN BÜYÜK KAZANÇ

Sempozyumun ülke ve Samsun tarımına önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Vali Osman Kaymak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sizlerin yaptığı bilimsel çalışmalar kurumlarla paylaşılarak sahaya da yansıması hâlinde insanlarımıza aş ve iş olarak geri dönecektir. Gerçekleşen bu sempozyumun ülkemiz ve Samsun tarımı için büyük bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Bu projelerin sahaya ve pazara yansıması ülkeyi kalkındıracak sonuçlar elde etmek için siz paydaşlarımızın da desteklerini bekliyoruz. Diğer illerden gelen değerli hocalarımıza, sempozyumda emeği geçen paydaş katılımcılara ve görevli arkadaşlara teşekkür ediyorum. Sempozyumun başarılı ve yararlı geçmesini diliyorum.”

7 Eylül tarihine kadar sürecek olan sempozyumda; “çilek, maviyemiş, ahududu, böğürtlen, frenküzümü, bektaşi üzümü, kuşburnu, dut, diğer minör meyveler (mersin meyvesi, güzyemişi, turnayemişi, gelebor, kurtüzümü, aronya, altın çilek, çayüzümü, çobanüzümü, balyemişi) gibi türlerde; ıslah-genetik-biyoteknoloji, adaptasyon, çoğaltma ve yetiştirme teknikleri, fizyoloji, bitki besleme ve sulama, hasat, hasat sonrası işlemler ve pazarlama, hastalık ve zararlılar, mekanizasyon, ekoloji, beslenme, sağlık ve farmakoloji” konuları detaylı şekilde ele alınacak.
 

GÜNCEL Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan STK Fuarı’nda vicdan ve birlik mesajı
Bakan Uraloğlu’ndan Google ve Discord’a yaptırım mesajı
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: KGM kış hazırlıklarını tamamladı
İçişleri Bakanı Yerlikaya: 7 ilde 81 şüpheli yakalandı
Beylikdüzü’nde plastik fabrikasında yangın: 5 saattir sürüyor