Açlık sınırı 20 bin 431 TL, yoksulluk sınırı 66 bin 553 TL

Türk-İş'in ekim ayı verilerine göre, açlık sınırı 20 bin 431 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 66 bin 553 TL’ye çıktı. Gıda enflasyonundaki yıllık artış yüzde 49,31 olarak kaydedilirken, açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki fark 3 bin 429 TL’ye ulaştı.

Türk-İş, ekim ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Rapora göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken gıda harcamasını ifade eden açlık sınırı, ekim ayında 20 bin 431 TL’ye yükseldi. Bu tutar eylül ayında 19 bin 830 TL olarak kaydedilmişti. Asgari ücretin 17 bin 2 TL olduğu mevcut durumda, açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki fark 3 bin 429 TL olarak hesaplandı.

Yoksulluk sınırı 66 bin 553 TL’ye çıktı

Gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçları kapsayan yoksulluk sınırı ise ekim ayında 66 bin 553 TL olarak belirlendi. Geçen ay 64 bin 595 TL seviyesinde olan bu rakam, dört kişilik bir ailenin temel gereksinimlerini karşılamakta zorlandığını gösteriyor.

Bekar çalışanın yaşam maliyeti 26 bin 527 TL oldu

Raporda, bekar bir çalışanın yaşama maliyetinin de ekim ayında artış göstererek 26 bin 527 TL’ye ulaştığı ifade edildi. Aylık yüzde 3,03 ve yıllık yüzde 49,31 oranında artış gösteren gıda enflasyonu, ülke genelinde gıda fiyatlarının yükselişini sürdüğünü gözler önüne serdi.

Gıda fiyatlarındaki değişiklikler ve ürün çeşitleri

Türk-İş verilerine göre, süt ürünleri grubunda süt ve yoğurt fiyatları sabit kalırken, peynir fiyatlarında artış gözlemlendi. Dana eti fiyatı yüzde 5, kuzu eti yüzde 3, tavuk fiyatı yüzde 3 oranında artarken, balık fiyatları mevsimsel nedenlerle yüzde 5 oranında düştü. Yumurta fiyatı 4 liranın üzerinde seyrederken, kuru fasulye fiyatı yüzde 3 oranında azaldı.

Sebze ve meyve fiyatlarında dalgalanmalar

Sebze fiyatları ekim ayında yüzde 21 oranında artarken, meyve fiyatları yüzde 22,5 oranında azaldı. Patates ve kuru soğan fiyatlarında değişiklik görülmedi. Sebze kilogram fiyatı ortalama 50,21 TL, meyve kilogram fiyatı ise 53,12 TL olarak kaydedildi.

Diğer temel gıda ürünlerinde değişiklikler

Ekmek fiyatı sabit kalırken, makarna fiyatı yüzde 7,5, un fiyatı yüzde 5 oranında arttı. Pirinç, bulgur ve irmik fiyatlarında önemli bir değişim yaşanmadı. Ayçiçek yağı fiyatlarındaki yükseliş devam ederken, tereyağı fiyatı yüzde 2,5 oranında arttı. Yeşil zeytin fiyatında düşüş yaşanırken, siyah zeytin fiyatı arttı. Baharat grubu ve çay fiyatlarında hafif artış gözlemlendi; çay fiyatı yüzde 5 oranında yükseldi. Bal, reçel, pekmez ve şeker gibi ürünlerde de artışlar tespit edildi.

GÜNCEL Haberleri

İBB’den karar: Sigara ve alkol satışına kamera şartı
Motorine büyük zam!
Şimşek: Vergi borçlarının silinmesine imkan veren herhangi bir kanuni düzenleme yok
Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için komisyon kuruldu
Anadolu Efes, Euroleague’de Paris Basketbol’a diş geçiremedi