Dünyanın ilk 100 savunma sanayii şirketi listesinde yer alan Türkiye'nin en büyük savunma elektroniği kuruluşu ASELSAN’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin (OMÜ) davetlisi olarak geldiği Samsun’da, 'ASELSAN’ın Yerlileşme ve Millîleşmedeki Rolü' konulu bir konferans verdi. OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa; Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Samsun İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Prof. Dr. Mehmet Kuran ve Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Samsun Ticaret Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OKA Başkanı Mevlüt Özen, akademik ve idari personel, kamu kurum ve sivil toplum yetkilileri, iş insanları ve öğrenciler katıldı.
DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMALIYIZ
Konferansın açılış konuşmasını yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Türkiye’de son yıllarda özellikle öne çıkan önemli kuruluşlarımız var. Bu kurumlarımızdan biri de ASELSAN. Özellikle savunma sanayinde başlayan bu çalışmalar, meyvelerini çok daha geniş ve değişik alanlarda da vermeye başladı ve gelecek adına ümitlerimizi artırmakta. Çünkü dışa bağımlılıktan kurtulabildiğimiz oranda da özgürleşebilmekteyiz” dedi.
BİR MÜHENDİSLİK ŞİRKETİ
ASELSAN hakkında bilgi veren Genel Müdür Prof. Dr. Haluk Görgün, "Çalışanlarımızın yüzde 59’u mühendis. ASELSAN aslında bir mühendislik şirketi. 7422 personelin yüzde 59’u yaklaşık 5 bin kişi belki biraz üzeri mühendis. Yüzde 29’u teknik eleman, yüzde 7’si diğer fakülte, yüzde 5’i ise diğer personel. Yüksek lisans ve lisans derecesine sahip olan çalışanlarımızın oranı yüzde 70, diğer personelimizin sayısı ise yüzde 30 seviyesinde. Normalde sanayiye, üretim şirketlerine hatta teknoloji şirketlerine gittiğinizde ‘beyaz yaka’ olarak adlandırılan oranın yüzde 30- 35’lerde olması iyi rakam olarak ifade edilir. Bunun 2 katından fazla ASELSAN’ın beyaz yakası var" diye konuştu.
HEDEFLERİ AÇIKLADI
İhracat rakamlarını açıklayan Görgün, “Burada geçen senenin rakamlarını paylaşmak istedim sizinle. Bu sene Allah’a çok şükür bu rakamların çok daha üstünde hasılatla ciroyla kapatıyor olacağız. Ama geçen seneki rakamlar dahi çok çarpıcı. Geçen seneyi 1,8 milyar dolar ile ASELSAN kapattı ve ihracatı da 220 milyon dolardı. Bu sene inşallah 2 milyar doların üzerinde ciro ve 300 milyon doların üzerinde de ihracatla kapatıyor olacağız” ifadelerini kullandı.
SAMSUN'A DAVET
ASELSAN’ın Samsun’da 4 şirketle çalıştığını belirten Genel Müdür Haluk Görgün, “Samsun’da güzide firmalarımız ve onlarla aktif çalışabileceğimiz faaliyet alanlarımız da var. Bu konuda ASELSAN’ın üzerine düşen sorumluluklar da var. Bu konuda gayret göstereceğiz. Şu an aramızda olan ve Samsun’da faaliyet gösteren sanayicilerimizi ve OMÜ’yü ASELSAN’la çalışmaya davet ediyorum" dedi.
Konferansın sonunda Rektör Bilgiç ve Vali Osman Kaymak tarafından Haluk Görgün’e fidan sertifikası verildi.