Aydemir: İstikrarlı büyümek için branşlaşma şart

MEDİKÜM Derneği Başkanı Ahmet Aydemir, firmaların istikrarlı büyümesi için branşlaşmanın önemli olduğunu belirterek, "Bir firma, binlerce ürün yerine birkaç ürün üzerine uzmanlaşarak marka değerini artırmalı" dedi

Cerrahi alet üretiminde dünyada Almanya Tuttlingen ve Pakistan Sialkot'ten sonra üçüncü kümelenme merkezi olan Samsun'daki firmaların imal ettiği medikal ve cerrahi ürünler, aralarında ABD, Almanya ve Çin'in de bulunduğu 70'e yakın ülkeye ihraç ediliyor. Kentte, 2 bin kişinin istihdam edildiği 50'den fazla firmada 15 bin çeşit medikal alet üretiliyor. Sektör temsilcileri cerrahi el aleti ile tıbbi cihazların üretiminde firmaların çoğalması ve ürünler konusunda branşlaşılması durumunda dışa bağımlılığın azalacağı görüşünde. Medikal Sanayi Kümelenme Derneği Başkanı Dr. Ahmet Aydemir ise firmaların istikrarlı büyümesi için branşlaşmanın önemli olduğunu söyledi.

İÇ PAZAR DA ÖNEMLİ

Branşlaşmanın hem kaliteyi hem marka değerini artırdığını belirten Aydemir, "Bir firmanın binlerce ürün yerine birkaç ürün üzerine uzmanlaşarak marka değerini artırması gerekiyor ancak bu ürünlerle ekonomisini ve büyümesini sağlaması lazım. İstikrarlı ekonomi ve istikrarlı pazar. Ürünlerin yurt içinde de rağbet görmesi önemli. Buna göre firmaların önünü görmesi iç pazarın da buna göre büyümesi şart. İçerde istikrarlı bir pazar yakalayabilirsek ihracat da eş zamanlı olarak yukarıya çıkacaktır" dedi.

MESAFE KATETTİK

Bahadır Tıbbi Aletler Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Bahadır ise sağlık sektöründe kullanılan 17 bin çeşit cerrahi alet olduğuna dikkati çekti. Sadece 350 çeşit makas olduğunu söyleyen Bahadır, sektörde branşlaşmanın dışa bağımlılığı azaltacağını dile getirdi. Sektörün silah sanayi kadar önemli olduğunu söyleyen Bahadır, "Ülkemizde cerrahi alet sektörünün dışa bağımlılığı yıllık yaklaşık 7 milyar dolar. Bu iyi bir planlamayla 4-5 yılda Türkiye'de kalabilir. Biz bunu yetkililere anlatıyoruz. Epeyce mesafe katettik. Zamanla bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. Almanya Tuttlingen'de bundan 10 yıl önce 263 irili ufaklı iş yeri vardı. Bunlar çeşitli ürünler üretiyorlardı. Bu ürünleri üretenler var, onlara ham madde hazırlayan firmalar var, hiçbir ürün üretmeyip ürünleri toplayıp marka haline getirip satan firmalar var. Böyle bir organizasyon var. Bu organizasyon, 'üniversite, devlet ve sanayicilerin üç ortak gibi bir araya gelip bu işi nasıl çözebiliriz, dünyada nasıl mesafe alabiliriz, öne nasıl geçebiliriz?' diye planlamayla olur. Biz bunlara yeteri kadar eğilemiyoruz."

ÜNİVERSİTE DE OLMALI

Bahadır, Samsun'da bu alanda üretimin yaygınlaşması için daha çok firmaya ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu iş yaygınlaşırsa genel cerrahi, ortopedi, kulak burun boğaz, beyin cerrahı, kadın doğum gibi birçok branşta ürün üreten firmalar olması lazım. Samsun'da örneğin 350-400 cerrahi alet üreticisi olması lazım. Bu aletlerin ham malzemesini tedarik eden, yarı mamul malzemesini tedarik eden firmaların olması lazım. Üniversitenin bu işin içinde olması lazım" dedi.

EKONOMİ Haberleri

28 Şubat güncel altın fiyatları
Döviz piyasalarında son durum
27 Şubat güncel fındık fiyatları
27 Şubat güncel altın fiyatları
Döviz piyasalarında son durum