Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Twitter hesabından UNESCO Dünya Doğal Miras Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası'yla ilgili bilgi verdi. Birpınar, yaptığı paylaşımda Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı döneminde Kızılırmak Deltası'nda bulunan kaçak villaları yıktırdığı için AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz'a da teşekkür etti.
DOĞAL HAZİNE
Samsun'un doğal hazinelerden birine sahip olduğunu kaydeden Birpınar, "Tarihimize yön veren Samsun ilimiz, aynı zamanda; ülkemizin Doğal hazinelerinden birine de sahip. Sulak alan olarak tescil edilen Kızılırmak Deltası önemli sulak alanlarımızın başında geliyor. Kızılırmak Deltası, flora ve auna zengini bir alan. Delta; 554 bitki, 35 balık, 42 memeli, 260 omurgasız,13 sürüngen ve 12 amfibi türü için yaşam alanı sağlıyor.Birçok farklı habitatları bünyesinde barındıran alan, özellikle kuşlar açısından önemli bir yaşam alanı özelliğindedir."
KUŞ CENNETİ
Kızılırmak Delta'sının Türkiye'de tespit edilen 486 kuş türünden 359'una ev sahipliği yaptığını kaydeden Birpınar, "Delta; özellikle su kuşları için yaşam alanı ve doğal değerler açısından oldukça önemli bir alandır. Çok sayıda göl, sazlık ve ormanlık alanın yer aldığı delta, önemli kuş göç yollarından biri olup, her yıl 6-7 milyondan fazla göçmen kuşu ağırlamaktadır. Delta, ülkemizde tespit edilen 486 kuş türünden 359'una ev sahipliği yapıyor.Bu türlerin 157 tanesi deltada üremektedir. Deltada, kış döneminde yıllık ortalama 150 bin kuş popülasyonu gözlemleniyor. Kış ortası sayımlarda ülkemizde bir alanda en fazla kuş burada görülmüştür.Kızılırmak Deltası, kuş varlığı açısından Avrupa'nın önemli sulak alanlarından olan; Danube Deltası (Romanya), Srebarna Deltası (Bulgaristan), Donana Deltası (İspanya), birçok benzer alanla kıyaslandığında daha fazla kuş çeşitliliğine ve doğal özelliklere sahiptir. Kızılırmak Deltası, diğer deltalardan farklı olarak yılın her ayı farklı kuş türlerine ev sahipliği yapmaktadır.Turna, deltada yıl boyunca görülmektedir. Delta, turnalar için önemli bir üreme alanıdır. Göç zamanında çeltik tarlalarında beslenen 500 turna gözlenmektedir."
BAHARIN MÜJDELEYİCİSİ LEYLEKLER
Deltanın önemli sakinlerinden birisinin de baharın müjdecisi leylekler olduğunu ifade eden Birpınar, "Baca, çatı ve direk gibi yapıların üzerine yuva yapan leylekler, deltada ağaç tepelerine yuva kurmaktadır. Deltadaki yuvaların %97.2’si ağaçlarda olup, bu durum ülkemizde sadece Deltada gözlemlenmekte. Leylek popülasyonu ülke genelinde düşerken, Deltada artış göstermektedir. Deltada 920 üreyen leylek çifti bulunmaktadır. Beyaz leylekler, besin bolluğuna da bağlı olarak yüksek bir üreme başarısına sahip olup, ülke genelindeki en yüksek üreme sayısı burada görülmektedir. Delta, ülkemizin en fazla manda popülasyonuna sahip.Toplamda 20.000, Kuş Cenneti yakınlarında ise 10.000 manda olduğu tahmin ediliyor. Mandacılık faaliyeti bölge ve ülke ekonomisi için ciddi bir kaynak."
NELER YAPILIYOR?
Birpınar Delta'da yapılanları da şöyle sıraladı: "İrili ufaklı birçok gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, sulak alanları ve barındırdığı sayısız canlı türleriyle Türkiye'nin önemli biyolojik çeşitlilik merkezlerinden birini oluşturan deltanın bu doğal yapısı ve güzelliğini koruması için; Deltanın, doğal yapısının korunmasına yönelik geçmişten bu yana birçok çalışma yürütülmüştür. Bunların ilki 1979 tarihine uzanan Yaban Hayatı Koruma Sahası ilanıdır. Daha sonrasında doğal SİT ilan süreci ve RAMSAR ilanı ile farklı koruma statüler ortaya çıkmıştır. Deltadaki; Çernek Gölü ve çevresi (4000 ha alan) 1979'da Yaban Hayatı Koruma Sahası, 1994 yılında, sulak alanlar Doğal Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alındı. 1996'da çevre düzeni planı hazırlanan Deltanın 21.700 ha Sulak Alanı, 1998'de Ramsar Alanı ilan edildi. Bütün bu çalışmalar zaman zaman yetersiz kalmış, insan baskıları bölgeye zarar vermeye devam etmiştir. Bunlardan biri de bölgede yükselen yazlıklar oldu. 2016, 2017 yıllarında alandaki 350 yazlık yıkılarak DOĞA KORUMA adına yapılan en büyük girişimlerden birine imza atıldı. Bütün bunların yanında; İlgili mevzuat hükümleri geliştirilmiştir. Bölgedeki avcılığın yasaklanmasına yönelik adımlar atılmıştır. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Doğal Sit Alanı statüsü yeniden değerlendirilen Bölge; "KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN" olarak tescil edilmiştir."
YUSUF ZİYA YILMAZ'A TEŞEKKÜR
Birpınar, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise teşekkür ederek, "Bu arada Kızılırmak Deltası'nda bulunan kaçak 350 villanın yıkılmasını sağlayan dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı ve Samsun Milletvekilimiz sayın Yusuf Ziya Yılmaz'a şükranlarımızı sunuyoruz."