Sıfır atık politikasıyla çevreci bir şehir tasarlamak üzere kaynağında çöp ayrıştırmaya kadar çok sayıda proje tasarlıyoruz diyen İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, "İlk etapta insanlarımızda bu algıyı oluşturmalıyız. Buda zaman isteyen bir durum. Toplum olarak kolaycılığı seçen bir milletiz. Bu algının oluşumunda belediye olarak çeşitli aktiviteler ve etkinlikler düzenleyeceğiz.
“Hem İlkadımlılar hem de çevre kazanacak”
Kaynağından ayrıştırılan atıkların toplanmasına günümüz teknolojisinden faydalanmak şartıyla belediye olarak yapmayı düşündüğünü söyleyen İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, "İlkadım’daki bütün sitelere bütün mahallere sıfır atık projesi kapsamında altyapılarını hazır hale getirileceği sistemle yeraltı konteyner sistemini de buna dahil ederek yaygın hale getireceğiz. Eğitim ayağında ise geri dönüşüm bilinci geleceğimizin teminatı olan gençlerimize, okullarımızdaki öğrencilerin topladıkları kağıt, atık pil, atık yağ gibi materyallere belediye olarak bir bedel ödeyeceğiz. Vatandaşlarımızın evlerinde ayrıştırdığı geri dönüşüm atıklarını ise elektrikli mobiletler kullanarak toplayacağız. Elektronik altyapısını oluşturacağımız sisteme sayesinde geri dönüşüm atığı olan vatandaşlarımız kullandığı cep telefonunda veya kullanılacak olan aplikasyon sayesinde sistem en yakındaki mobilete geri dönüşümün verilen adresten alınması yönünde bilgilendirme yapacak. Bu ayrıştırma projesi sayesinde hem İlkadımlılar hem de çevre kazanacak.
“Çöpünüz altın olsun projesini modernize edip devam edeceğiz”
Çöpün çöp olmadığı çöp olmaktan çıkıp milli bir değere dönüştüğü ve halkımızda bir farkındalık oluşturan '' Çöpünüz Altın Olsun'u" daha ileriye taşıyacaklarının da müjdesini veren Başkan Demirtaş, "Bu projemiz halkımızda olumlu sonuçlar verdi. Bana göre ilçemizde iyi bir ses getirdi. İleriki zamanlarda modernize edip devam edeceğiz" dedi.
“Önce kendi personelimizden başladık”
Çöp kaynağında ayrıldığında milli servet. Aksi taktirde çöp kendisi bir atık olarak depolama sorunu, koku yapan bir obje haline geldiğini büyük sorunların oluşumuna neden olduğuna dikkat çeken Başkan Demirtaş, "Ülke olarak topladığımız çöplerin % 15 ile %20’lik kısmını geri dönüştürebiliyoruz. Geri kalan kısmını ise vahşi depolama sahalarında heba ediyoruz. Oysa gelişmiş Avrupa ülkesinde ise yemek artıkları gübrede camlar cam, plastikler plastik gibi ürünlere dönüşümü sağlanarak %90 bir kazanım elde ediliyor. Bu anlamda yeni hizmet binamızda personellerimizin çalışma alanlarında koridorlarda kağıt, plastik, cam, metal, evsel atıkların geri kazanımı için yerleştirdiğimiz atık biriktirme kutuları ile personellerimiz den başlayarak yerinde ayrıştırma teşvik etmek adına örnek bir uygulama başlattık“ dedi.