Ziyarette Bütün Şehir Dergisi’nin çıkan 17 sayısını Samsun Valisine takdim eden heyet, Samsun’un tarihi ve şehir kültürü hakkında Samsun Valisi Kaymak’a bilgi verdi.
Bütünşehir Dergisi Editörü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi sekreteri Tevfik Demir, Samsun’un kadim kültürüne ve yerli değerlerine karşı devam eden savaşa karşı Vali Kaymak’tan destek isteyerek, Samsun’un öz kimliği yok edilerek yerine saçma sapan ve yunan masal kitaplarından uydurulma bir kimliğin Samsun’a dayatıldığını belirtti.
TARİHSİZ, KİMLİKSİZ VE KÜLTÜRSÜZ BİR ŞEHİR SAMSUN
Amisos ve Amazon Samsun’da milli mücadeleden de daha fazla işlendiğini de sözlerine ekleyen Demir, Samsun’un tarihinin yok edildiğini ve bunun en somut ve en yeni olarak Büyük Cami Durağı yerine Opera Durağı isminin tercih edilmesine karşı verdikleri mücadeleyi örnek gösterdi.
Samsun için bir değer ve bir anlam ifade etmeyen ve yerli olmayan bir kimliğin Samsun üzerine giydirildiğini de sözlerine ekleyen Demir sözlerini Cemil Meriç’in ‘En büyük öksüzlük, köksüzlüktür’ veciz sözüyle sonlandırdı.
Bütünşehir Dergisi Yayın kurulu üyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yılmaz ise Samsun Batı Parkta yer alan Amazon ve Aslan heykellerinin Samsun kimliğini yansıtmaktan çok uzak olduklarını kaydederek, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’a Samsun Doğu Park’ta bir Milli Tarih Parkı projesi tavsiyesinde bulunduklarını, Milli Tarih Parkının
Türk Tarihinden kesitler sunan heykeller, tarihi figürler, ikonlardan oluşturulacağını ve 19 Mayıs 1919 tarihinde yani mevcut Bandırma Vapuru’nda sona erecek bir kronolojiyle tamamlanacağını anlattı.
Yılmaz’ın bu projeye başlangıçta sıcak baktığını fakat sonrasında her nedense projenin rafa kaldırıldığını belirtti.
Samsun Kalesi’nin, Büyük Cami’den itibaren devam eden kalıntılarının bir binanın bodrum katında ortaya çıktığını, Samsun tarihini bodrum katına gömen bir yönetim anlayışıyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek sözlerine başlayan Bütünşehir Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Recep Yazgan ise, yerli, milli ve İslami kimliğin her nedense yok edilerek Samsun’un tarihsiz, kimliksiz ve kültürsüz bir şehir haline getirilmek istendiğini belirtti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun’un tarihinin gün yüzüne çıkarılması noktasında birlikte çalışmaktan daha sık bir araya gelmek için bir program oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.
Kaymak, Bütünşehir Dergisi’nin eski sayılarını da dikkatlice inceleyerek derginin ortaya koyduğu kültürel ve tarihi perspektif hakkında fikir sahibi olacağını da sözlerine ekledi.
Samsun Bütünşehir Dergisi Yayın Kurulunun, Samsun Valisi Osman Kaymak’a yaptığı ziyarete Genel Yayın Yönetmeni Recep Yazgan ile birlikte Tevfik Demir, Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, Yrd. Doç. Dr. Seyfullah Gül, Mimar Mustafa Karaosmanoğlu ve Akasyamhaber görsel yönetmeni Mustafa Behçet Horozoğlu da katıldı.