Çarşamba Şeker Fabrikası yeniden açılıyor

Samsun'da 6 yıldır çalıştırılmayan Çarşamba Şeker Fabrikası'nın yeniden üretime geçebilmesi için çalışma başlatıldı. Samsun Valisi Osman Kaymak başkanlığındaki heyet hafta başında ilk toplantıyı yapacak

Samsun'un Çarşamba İlçesi'nde 6 yıldır çalıştırılmayan, makinaları paslanan ve atıl bir durumda bulunan Çarşamba Şeker Fabrikası'nın yeniden açılması için düğmeye basıldı.

VEKİLLER VE KAYMAK DA KATILACAK

Bölgede şekerpancarı üretimi yapılamadığı için çalışamaz bir duruma gelen Çarşamba Şeker Fabrikası için harekete geçildi. Samsun Valisi Osman Kaymak, AK Parti Samsun Milletvekilleri Yusuf Ziya Yılmaz ve Fuat Köktaş, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Selim Yücel, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy ve ekim yapılacak bölgelerin Ziraat Odası Başkanlarının katılımlarıyla pazartesi günü yapılacak toplantıda, Çarşamba Şeker Fabrikası'nın yeniden açılması ve çiftçilerin yeniden üretime başlamaları’’ ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapılacak.

NE OLMUŞTU?

Çarşamba Şeker Fabrikası, 2009 yılında Portföy C Grubu olarak Ak-Can Gıda'ya 606 milyon dolara satılmış, Şeker-İş Sendikası'nın başlattığı hukuki mücadele sonucunda bu satış iptal edilmişti. Daha sonra 2011 yılında yapılan Portföy B-C Grubu özelleştirme ihalesinde bir kez daha 656 milyon dolara Ak-Can Şeker’e yeniden satılmış ve sonrasında da bu ihale de iptal edildikten sonra, fabrika tamamen kaderine terk edilmişti. 

ÜRETİM DURDU

Daha sonra özelleştirme kapsamından çıkarılmasına rağmen, Çarşamba Şeker fabrikası bölegede şekerpancarı üretimi yapılamadığı için çalışamaz bir duruma geldi. Şekerpancarı üretiminin yapılamaması nedeniyle Çarşamba Ovası da fındık ve kavak ile dolarken,  pancar gibi tarım ürünlerinin üretimi azaldı. 

ARAZİNİN BİR BÖLÜMÜ OSB'YE VERİLDİ

İlçede bulunan Şeker Fabrikası'nın hazineye ait olan arazisinde devre satış dışı kalmış 900 dönümlük ve onun yanında orman vasfını yitirmiş 600 dönüm kadar da arazi bulunuyor. Fabrikası’nın arazisinin bir bölümü ise Çarşamba'da kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesine verilmiş durumda. 

30 YIL ÖNCE AÇILDI

Milli Seferberlik, Ağır Sanayi hamleleri ile temeli atılan Çarşamba Şeker Fabrikası 1989 yılında faaliyete başladı. Bin 250 kişiyle başlayan Çarşamba Şeker Fabrikası'nda çalışanların sayısı ilerleyen yıllarda 250 çalışana kadar düşürülmüştü. 
Kaynak: Samsun Gazetesi

EKONOMİ Haberleri

28 Şubat güncel altın fiyatları
Döviz piyasalarında son durum
27 Şubat güncel fındık fiyatları
27 Şubat güncel altın fiyatları
Döviz piyasalarında son durum