Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Gebeşoğlu, çocuklarda sıklıkla rastlanan idrar yolu enfeksiyonunun yüksek ateş gibi farklı belirtiler gösterebileceğini, kalıcı hasar bırakmaması adına tedavi sürecinin önemli olduğunu söyledi.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNUN NEDENİ
İdrar yolu enfeksiyonlar çocukluk yaş grubunda sık görülen enfeksiyonlardan olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Gebeşoğlu, “Özellikle nedeni bilinmeyen ateşi olan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları mutlaka araştırılmalıdır. Erken teşhis ve tedavisi yapılmayan çocuklarda ilerleyen süreçte tansiyon yüksekliği, böbrek yetmezliği ve kız çocuklarında gebelik problemleri gibi çokça ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
ERKEN YAŞTA BAŞLIYOR
Erken yaşta, özellikle bebek yaşta başlayan, geç tedavi edildiğinde ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında böbrek hasarı gelişme riski daha yüksektir. İdrar yolu enfeksiyonları mesanede yerleşmiş sistitin böbrek tutulumu varsa piyelonefrit olarak tamamlanır. Sistit ağrının, daha sık idrar yapma, daha küçük çocuklarda ise idrar yaparken huzursuzluk, idrar renginde ve kokusunda değişiklik dikkati çekebilir.
Akut piyelonefrit genellikle yüksek ateş, kusma, huzursuzluk ve bazen ishal ile birlikte görülebilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonunun kesin tanısı, idrar kültürü ile konulmaktadır. Ancak idrar kültürü sonucu aynı gün sonuçlanmadığından tam idrar tahlili hızlı sonuç verdiği için idrar yolu enfeksiyonu şüphesi olan çocuklarda tam idrar analizi sonucu ile beraber tedaviye başlanması uygun olmaktadır.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?
İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi antibiyotik ile yapılmaktadır. Ateşli İdrar yolu enfeksiyonu geçiren bebeklerde ağızdan alımı bozulmuş genel durumu kötüye gitmiş hastalarımızı hastanemize yatırarak tedavisini gerçekleştirmekteyiz. 2- 3 gün hastane tedavi görmesinin ardından ateşi kontrol altına alınarak genel durumu düzelen hastalarımızın antibiyotik tedavisi ile ayaktan 7 ila 14 gün arasında devam edebilmektedir.
Tekrarlayan İdrar yolu enfeksiyonu, ezikoüreteral reflü hastalığı ile birlikte görülmektedir. vezikoüreteral reflü hastalığı mesane ve böbrekler arasında idrarların ters akımı yani böbreklere doğru idrarın geri kaçmasıdır. Vezikoüreteral reflü 5 yaşın altındaki İdrar yolu enfeksiyonu geçiren bütün çocuklarda araştırılması gerekmektedir. Önlem alınmazsa vezikoüreteral reflü böbrek hasarına neden olabilmektedir.
BÖBREK YETERSİZLİĞİNİN NEDENİ!
Ülkemizde çocukluk çağında görülen böbrek yetersizliklerinin hala en sık nedeni çocukluk çağında geçirilen İdrar yolu enfeksiyonlarıdır. Bu yüzden ilk defa İdrar yolu enfeksiyonu geçiren hastalarda öncelikle utrasonografi ile böbrek ve mesane değerlendirilmelidir. Anne karnında yapılan ultrasonografide saptanan böbrekle ilgili saptanan bozukluklar doğum sonrasında mutlaka takip edilmelidir.
Koruyucu tedavi olarak yeterli sıvı alınımı, hijyenin sağlanması sık aralıklarla meyhanenin boşaltılması, kabızlığın önlenmesi, varsa işeme bozukluklarının düzeltilmesi , ve erkek çocuklarda sünnet yapılması önemlidir. Bu önlemlerin dışında bazı seçilmiş hastalarda koruyucu antibiyotik tedavisine başlanabilir." diyerek sözlerini bitirdi.