Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni’ne katıldı. Programa ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Erdoğan, "Her yıl TÜBİTAK ve TÜBA bilim ödülleri sahipleriyle burada buluşarak artık bir geleneği iyice yerleştirdiğimize inanıyorum. Araştırmalarıyla dünyaya yön veren, hayatımızı kolaylaştıran, ülkemizin müreffeh yarınları için gecesini gündüzüne katan tüm bilim adamlarımıza milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Bu yıl 66 bilim insanımız yaptıkları çığır açıcı çalışmalarla TÜBİTAK VE TÜBA ödüllerine layık görüldü. Bugün TÜBİTAK Bilim Ödülünü 3, TÜBİTAK Teşvik Ödülünü ise 14 bilim insanımıza takdim edeceğiz. Aynı şekilde 3 bilim insanımız TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, 37 üstün başarılı genç araştırmacımıza da TÜBA GEBİP Ödülü vereceğiz. Bilimsel telif eser ödülleri programı kapsamında ise, 9 Türkçe Bilimsel telif eser TÜBA TESEB ödüllerini alacak. TÜBİTAK ve TÜBA bilim ödüllerini alan bilim insanlarımızın her biri kendi disiplinlerinde seçkin çalışmalar gerçekleştiren, bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunmuş isimlerdir" diye konuştu.
2021 TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreninin bilim camiasına hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, ödül alan bilim insanlarını tebrik etti.
İnsanlığa faydalı çalışmaların, ulaşılan medeniyet seviyesinin sembolü ve tüm insanlığın ortak değeri olduğunu ifade eden Erdoğan, ancak hak tesliminin de ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Batı Medeniyeti her ne kadar referans vermekten imtina etse de bugün bilimde varılan seviyenin temelleri Doğu Medeniyeti tarafından atılmıştır. Mezopotamya, Mısır, Yunan ve Roma uygarlıklarından sonra kaybolmaya yüz tutmuş bilimi, İslam Medeniyeti adeta yeniden ayağa kaldırmıştır. Tarihe kısa bir yolculuk yaptığımızda Batı'nın karanlık çağlarını yaşadığı dönemde Doğu’nun altın çağını yaşadığını görürüz. O dönemin dünya çapındaki bilim insanları hep bizim gönül coğrafyamızdan çıkmıştır. Ömer Hayyam’lar, Farabi'ler, İbn-i Sina’lar Biruni'ler bizim medeniyet bayrağımız altında tarih yazmıştır" ifadelerini kullandı.
GEÇMİŞTEN BUGÜNE KÖPRÜ KURMADAN DA GELECEĞİMİZİ GÖREMEYİZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece geçmişteki başarılarla iftihar ederek bir yere varılamayacağını da belirterek, "Geçmişten bugüne köprü kurmadan da geleceğimizi göremeyiz. Batı ilimde, fende teknolojide ileri noktalara ulaşırken bizim geride kalmamızda nice adaletsizlikler, nice zulümler yanında kendi hatalarımızın eksiklerimizin de payı vardır. Dolayısıyla hayıflanmak çözüm değildir. Yapmamız gereken, üzerimize düşenleri yerine getirmek, çalışmak, üretmek, yeniliklerin öncüsü olmaktır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi yiğit düştüğü yerden kalkar yitik kaybedildiği yerde aranır. Bu toprakların ruhuna, birikimine, bereketine güveniyoruz. İşte bu anlayışla son 19 yılda yaptığımız yatırımlarla, uyguladığımız politikalarla, bilimin ve özgür düşüncenin hamisi olduk, olmaya devam ediyoruz. İnovasyonun ve teknolojinin bel kemiği olan bilim, Türkiye’nin siyasi bağımsızlığının da teminatıdır" açıklamasında bulundu.
SONU GELMEYECEK YENİ FETİHLER İÇİN FATİHLER YETİŞTİRMENİN DERDİNDEYİZ
Bilimin teknolojinin ve inovasyonun ülkemizde 7’den 70’e benimsenmesi için milli teknoloji hamlesi ve vizyonu rehberliğinde kararlı adımlar atıldığını söyleyen Erdoğan, "Bilim ve teknolojide ilerleyebilmek için insan kaynağından altyapıya, verimlilikten araştırma geliştirmeye kadar her alanda projeler yürüttük. Yürütmeye devam ediyoruz. İnovasyonun özellikle üniversitelerin, özel ve kamu araştırma merkezlerinin teknoloji geliştirme bölgelerinin niteliğini de niceliğini de artırdık. Beşeri sermayeye bilim insanlarımıza, mühendislerimize, araştırmacılarımıza, hatta ilkokul çağındaki çocuklarımıza destek olabilmek için bu alana ayırdığımız kaynakları sürekli artırıyoruz. Rahmetli Cemil Meriç, 'Bilgi sonu gelmeyecek olan bir fetihtir' diyor. Biz sonu gelmeyecek bu fetih için yeni fetihler, yeni Fatihler yetiştirmenin derdindeyiz" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE EKONOMİSİ ÖNEMLİ BİR YERDE
Türkiye'nin ekonomisinin önemli bir yerde olduğunu söyleyen Erdoğan şunları kaydetti: "Bu gerçeğe inanmayanların da itimat edeceklerini düşündüğüm birkaç örnek vermek istiyorum. Türkiye, küresel yenilik endeksinde bu yıl 10 basamak birden yükselerek ulaştığı 41. sırayla ilk 50 liginde en büyük artış kaydeden ülke oldu. Avrupa Komisyonu'nun 2021 yılı ilerleme raporunda inovasyon ekosistemimiz 'Türkiye'nin bilim ve araştırma alanlarındaki hazırlıkları çok ileri düzeyde' denilerek takdirle ifade edildi. Buradan bütün dünyaya seslenerek diyorum ki; bizi izlemeye devam edin. Teknolojik bağımsızlığın, siyasi bağımsızlığın teminatı olduğunu bilerek çalışmaya devam edeceğiz."
ÜLKELERİN GÜCÜ ARTIK YÜKSEK TEKNOLOJİDEKİ ETKİNLİKLERİYLE ÖLÇÜLÜYOR
Ülkelerin gücünün artık yüksek teknolojideki etkinlikleriyle ölçüldüğüne vurgu yapan Erdoğan, "Savunma sanayinde geldiğimiz nokta bugün bütün dünyanın dilindedir. Türkiye’nin bölgenin geleceğini şekillendiren ülkelerin başında geldiği analizleri giderek daha çok paylaşılıyor. Ülkemizi bu noktaya getirmek için çok çalıştık, çok azmettik, çok fedakarlık yaptık. Bize dayatılan şartlara, yıllarca boyun eğmedik. Kendi göbeğimizi kendimiz kesme iradesini gösterdik. Artık, sanayinin tüm sektörlerinde parmakla gösterilen ülkelerden biri olmak hedefiyle sürekli vites yükselterek yolumuza devam ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin korona virüs salgınının zorlu ikliminde geçtiğimiz sene olduğu gibi bu seneyi de dünyanın önde gelen ülkelerinden pozitif yönde ayrışarak büyümeyle kapattığını bildiren Erdoğan, "İhracatta geçen ay sonu itibari ile yıllık 221 milyar dolar rakamını yakaladık. Cari fazla vermeye başlayacağımız günler inşallah yakındır. Salgının tetiklediği sıkıntılar, küresel piyasalardaki etkisini sürdürüyor. Tedarik zincirlerindeki kırılmalar sebebi ile enflasyon dahil birçok alanda ekonomiler sınanmaya devam ediyor. Global piyasaların bir parçası olan Türkiye ekonomisi de elbette bu sıkıntıların süreçlerin etkisini hissediyor. Ama biz bu fırtınaya son 19 yılda her alanda güçlendirdiğimiz üretim kabiliyetini en üst seviyeye çıkardığımız şoklara karşı direncini defalarca test ettiğimiz sağlam bir ekonomi ile girdik. Pusulamız, katma değerli üretimdir. Rotamız, yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyümedir. Hedefimiz de dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir. Üstelik bu hedefe ulaşmaya hiç olmadığımız kadar yakınız. Ekonomide çizdiğimiz rota ve geliştirdiğimiz araçlarla ülkemizi, geçmişte sürekli içine çekildiği kısır döngüden arasına sıkıştırıldığı istikrarsızlık çarkından, ezilmeye çalışıldığı güvensizlik dişlisinden kurtardık" dedi.
Türkiye'nin hedeflerine emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizi 19 yılda nasıl böylesine güçlü bir demokrasi ve kalkınma altyapısına kavuşturduysak bundan sonraki hedeflerimize aynı şekilde ulaşacağımızdan şüphe duymuyoruz. Bu mücadelede başarıya ulaşmak için teknolojiye ve teknolojinin itici gücü olan bilimin desteğine ihtiyacımız var. Bilimi anaokulu çağındaki çocuklardan başlayarak her yaştaki, her uğraştaki tüm insanlarımızın gündeminde ön sıralara çıkarmamamız şarttır. TEKNOFEST Kuşağını da gümbür gümbür büyütmeye devam ediyoruz. Bütün bunları gerçekleştirecek insan gücüne, azme ve iradeye sahibiz. Ülkemizi 2023 hedeflerine olduğuna gibi 2053 vizyonuna da bilim insanlarımızın çalışmaları ve gayretleri sayesinde ulaştıracağız" ifadelerini kullandı.