Daron Acemoğlu: Türkiye birçok ülkeden daha hızlı yaşlanacak

Bu yıl Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, İstanbul'da düzenlenen bir zirveye katılarak Türkiye'nin geleceği hakkında bazı öngörülerde bulundu.

Ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, 14 Ekim’de Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanmasının ardından ilk kez Türkiye’ye geldi. Brand Week İstanbul zirvesinde konuşan Prof. Acemoğlu, “Türkiye birçok ülkeden daha hızlı yaşlanacak.” değerlendirmesinde bulundu.

2050’ye dikkat

Prof. Acemoğlu, dünya nüfusunun son 200 senedir gösterdiği artma eğilimine dikkat çekerek “2050 gibi maksimuma ulaşacak ve düşmeye başlayacak. Dünyanın her tarafında yaşlanan nüfus olacak. Türkiye dahil. Türkiye’nin birçok ülkeden daha hızlı şekilde yaşlandığını göreceksiniz. Yaşlanan toplumlar ekonomik ve sosyal olarak birçok problemle karşılaşabilirler.” ifadelerini kullandı.

Nüfusu yaşlanan ülkelerin olası sorunlara karşı önlemlerine değinen Nobel ödüllü ekonomist, “Hızla yaşlanmaya başlayan ülkeler hem kurumsal hem teknolojik açıdan buna biraz daha hazır ülkelerdi. Yaşlanmayla beraber azalan iş gücünün yerine robotları getirdiklerini görüyorsunuz.” dedi. Daron Acemoğlu, “Teknolojinin yönünü doğru saptayıp insanlara da yatırımda bulunarak yaşlanma problemini çözmüş hâle geldiler. Yeni robotlar gelince ondan önce işleri yapanlara eğitim verip kalifikasyonu yüksek işlere çekiyorlar.” şeklinde konuştu.

GÜNCEL Haberleri

BÜYÜKŞEHİR’DEN “USTALARA SAYGI MUSA EROĞLU TÜRKÜLERİ ÖZEL KONSERİ”
Atakum Belediyesi Mobil Aşevi’ne yoğun ilgi
Canik';ten Glütensiz Gıda Paketi Desteği
Atakum Belediyesinden sanatla eğitime katkı
Atakum Belediyesi OKAF’25’te