Demir’den tasarruflu konut müjdesi

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, ısı yatılımı ve enerji verimliliğine sahip konut sayısının artırılmasının önemine dikkati çekerek, "Samsun'da bu yöndeki çalışmaları daha da geliştireceğiz" dedi

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Isı, Ses, Su ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri'ne katıldı. Demir, ısı yatılımı ve enerji verimliliğine sahip konut sayısının ülke genelinde artırılması gerektiğini belirterek, bu konuda Samsun’daki çalışmaları daha da geliştireceklerini söyledi. Seminere, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Salih Sağı ile çok sayıda davetli katıldı. 

KONUTLARI İYİLEŞTİRMELİYİZ

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, "Konutlarda ısı, su, ses ve yangın yalıtımları, hayati önem arz ediyor. Ama bu konuda kat etmemiz gereken daha çok yol var. Türkiye genelinde 20 milyon hane var. 15 milyon hanesi yalıtım konusunda yetersiz olup, 5 milyonu ise yıkılıp yeniden yapılmalı. Şuan ülke çapındaki binalarımızın yüzde 80’i, enerji kimlik belgesine göre F tipi statüde. Bunun en kötüsü C olmalı. Gelişmiş ülkelere oranla ülkemiz bu konuda geri durumda. Enerji verimliliği konusunda konutlarımızı iyileştirmeliyiz. Bu nedenle yeni binalarda enerji kimlik belgesinin yapım ruhsatı döneminde alınması gerekmektedir” diye konuştu.

MUSTAFA DEMİR'E TEŞEKKÜR

Enerji verimliliği ve yalıtım yönetmelikleri çalışmalarının ilk kez Başkan Mustafa Demir’in Bayındırlık ve İskan Bakanlığı döneminde başladığını ifade eden İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Pelesen, "Bu nedenle sayın Mustafa Demir'e teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

AKILCI VE KALICI ÇÖZÜMLER ŞART

Konutlarda yalıtımın ve enerji verimliliğinin önemine değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “İZODER rakamlarına göre 20 milyon haneden sadece 800 bininde enerji kimlik belgesi olması üzüntü vericidir. Bu rakamın en az 19 milyona çıkması lazım. Ancak bu seviyeye çıkmak için yönetmeliklerin kullanıcılara yüklediği ekstra maliyet problemi ortadan kalkmalıdır. Bu olduğu sürece enerji verimliliğinde başarılı olamayız. Bu sorunu yönetmelikleri yöneterek çözemeyiz. Maliyeti düşürerek veya ortadan kaldırarak, daha akılcı ve kalıcı çözüm üretmek zorundayız" diye konuştu.

HEDEF, SIFIR TÜKETİMLİ BİNALAR

Yapı denetimi uygulamaları noktasında yaşanan sorunları mutlaka çözeceklerini de dile getiren Demir, "Sistemi en güzel şekilde işletirsek başarılı oluruz. İşi zora sokan nokta ise prosedürlerdir. Düzenleme yapmak başka bir şey, uygulamak bambaşka bir şeydir. Hayatımızı geçirdiğimiz yapıları insan hayatına, maksimum yaratılış fıtratına halel getirmeden uygun geliştirerek yapmak zorundayız.  Sıfır maliyetli sıfır tüketimli binalara ulaşmak hedefimizdir" şeklinde konuştu.

YATAY MİMARİDE ÖNCÜ OLACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yatay mimari konusundaki hassasiyetini yakından bildiğini ifade eden Demir, "Cumhurbaşkanımızla hafta sonunda beraberdik ve özellikle yatay mimari çok önemli çalışmalar oldu, sunumlar yapıldı. İnşallah önümüzdeki dönemde de biz de yatay mimariye uyacağız. Samsun’da yeni yapılacak konutlarda yatay mimariye önem vereceğiz. Bu konuda il genelinde öncülük yapacağız." Seminerde ses, ısı, enerji verimliliği için su yalıtımı yönetmeliği ve uygulamaları, yangın yalıtımı ile yangın güvenliği tedbirleri
 

SİYASET Haberleri

İzmir'deki depremde herkes kaçıştı, o yerinden kıpırdamadı
Yurtta hava durumu
MHP Salıpazarı İlçe Başkanı İsa Bircan oldu - samsun haber
Hamile kadından 129 saat sonra güzel haber
Adana'da korkunç anlar!  8 katlı binanın yıkılma anı araç kamerasında