Eczacılar endişeli

Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, eczacılık fakültelerindeki artışın mesleği tehdit ettiğini belirterek, "Mesleğimizin geleceği adına endişeliyiz" dedi

Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, eczacılık fakültelerinin son dönemlerde hızlı ve kontrolsüz arttığını belirterek, bu durumun eczacılık mesleğini tehdit ettiğini kaydetti. Karacan yaptığı açıklamada meslekleri için endişe duyduklarını söyledi.

Yaptıkları uyarıların dikkate alınmadığını ifade eden Karacan, "Son dönemlerde sayıları ve kontenjanları hızlı ve kontrolsüz bir biçimde artan eczacılık fakülteleri ile ilgili kaygılarımızı defalarca dile getirdik; gerek kamuoyu ile gerek konunun muhataplarıyla paylaştık. Ancak uyarılarımız dikkate alınmadığı gibi, ne yazık ki her geçen gün kaygılarımızı artıran gelişmeleri takip etmek durumunda kaldık. Samsun Eczacı Odası olarak ülkemizin aydınlık yarınlarını, eğitim sistemimizin gelişmesini elbette önemsiyor ve bu anlamda yapılan çalışmaları kıymetli buluyoruz. Öte yandan tüm bunlar yapılırken Türkiye’nin kaynaklarının ve iş gücü ihtiyacının da göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz. Açıkça söylemek gerekir ki; alınan kararlar ve yaşanan gelişmeler bir planlama yapılmadan üniversitelerin açıldığını, fakültelerin kurulduğunu, kontenjanların artırıldığını gösteriyor. TÜİK'in son açıkladığı iş gücü istatistikleri de 14.7 işsizlik oranı ile bu durumu doğruluyor" diye konuştu.

ALINAN KARAR MANTIĞA UYGUN DEĞİL

Eczacılık eğitiminin multidisipliner bir alan olduğunu ifade eden Karacan, "Avrupa’da 2005/36/EC Direktifi ile profesyonel nitelikleri tanımlanmış ve standardize edilmiştir. Sağlık eğitimlerinin standartlarının sağlanması, toplum sağlığı açısından hayati derecede önem taşımaktadır. Buna rağmen karşı karşıya olduğumuz tablo, hem mesleğimizin hem ülkemizin geleceğini tehlikeye atar cinstendir. Eczacı akademisyeni olmayan, öğretim elemanı kadroları eksik, fiziki ve sosyal imkanlar açısından kısıtlı altyapısı ve laboratuvarları yetersiz eczacılık fakülteleri bu ülkenin ve eğitim sisteminin gerçeği olarak karşımızda durmaktadır. Tüm bunlar olanca vahameti ve gerçekliğiyle karşımızdayken Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin 07.03.2019 tarih ve 2019/73 sayılı Senato kararı bizleri bir kez daha hayal kırıklığına uğratmıştır. Söz konusu karar; Bafra İşletme Fakültesi’ne henüz öğrenci alımı yapılmamış olması, işletme fakültelerinin doluluk oranının düşük olması, kamu kaynaklarının daha etkili ve verimli kullanılması amacıyla Bafra İşletme Fakültesi’nin kapatılarak aynı fiziki alanda faaliyet göstermek üzere 'Bafra Eczacılık Fakültesi' kurulmasına ilişkin karar verildiğini duyurmaktadır. Alınan karar akla, mantığa uygun değildir; bunun yanında kararın gerekçesi “absürt” kelimesinin tanımlarını zorlamaktadır. Eczacılık eğitimi başka disiplinlerin ikamesi değildir. Üstelik plansız ve kontrolsüz bir biçimde açılan eczacılık fakülteleri, mesleğimizin geleceğini tehlikeye atarken, eczacılık alanında istihdam sorunları baş göstermeye başlamışken yapılan bu hamle kabul edilemez" şeklinde konuştu.
 

GÜNCEL Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan STK Fuarı’nda vicdan ve birlik mesajı
Bakan Uraloğlu’ndan Google ve Discord’a yaptırım mesajı
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: KGM kış hazırlıklarını tamamladı
İçişleri Bakanı Yerlikaya: 7 ilde 81 şüpheli yakalandı
Beylikdüzü’nde plastik fabrikasında yangın: 5 saattir sürüyor