Karadeniz'deki doğal gaz arama çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de yapılan dev doğalgaz keşfi sonrası Türkiye enerjide yeni adımlar atmaya devam ettiğini açıkladı. Bakan Dönmez, "İki sismik gemimiz faal vaziyette. Oruç Reis’te Kaş’ın güneyindeki sahada oradaki iş planımızın yarısını tamamladık. Doğu batı yönündeki sismik çalışmalarımızı tamamladık. Şimdi güney kuzey yönündeki sismik çalışmalara geçiyoruz. Burada da yaklaşık iki aylık bir programımız var. Bu iki boyutlu çalışmanın sonuçlanması için. Sonra verileri değerlendireceğiz, üç boyutlu sismikler için bir iş planı yapacağız. Hiçbir emare yoksa bazı yerlere üç boyutlu sismik hiç yapmayacağız" dedi.
KANUNİ HAZIRLIK DÖNEMİNDE
Bakan Dönmez bir grup gazeteciye gündemdeki enerji konularını değerlendirdi. Denizlerdeki sondaj ve arama çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Dönmez, "Üç deniz sondaj gemimiz var bunların ikisi aktif çalışıyor. Kanuni de şu an da hazırlık döneminde. Haydarpaşa Limanına çekip direği sökeceğiz. Kasım ayı içerisinde onu Filyos’a çekeceğiz. Muhtemelen orada kulenin dikilmesi ve bazı hazırlıklar yapılacak. Önümüzdeki yılın Ocak ayı içerisinde o da aktif olarak çalışmaya başlar” diye konuştu.
4’ÜNCÜ SONDAJ GEMİSİ İÇİN ÇALIŞILIYOR
Bakan Dönmez, sondaj ve arama çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Bizim planlarımız ilk keşif oluncaya kadar 2-3 sondaj gemisi ilk arama amaçlı olanları yeterliydi. Ama ilk keşiften sonra yoğun bir sondaj işimiz olacak. Bir gemimiz biliyorsunuz Akdeniz’de. Karadeniz’de iki gemimiz var. Belki bir üçüncü geminin satın alması ya da kiralanması yönüne gidebiliriz demiştik. Şu an da arkadaşlar da çalışıyorlar. Hangisi ekonomik olacaksa bizim açımızdan onu tercih edeceğiz."
KEŞFEDİLEN GAZDA YOL HARİTASI BELLİ
Bakan Dönmez açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Kasım ayının başından itibaren Türkali-1 kuyusunda sondaja başlayacağız. Sonrasında da orada toplamda 30 ila 40 arasında bir sondaj kuyusu açmayı planlıyoruz. Aşağı yukarı bir 7-8 yıllık bir iş planından bahsediyoruz. Ama ilk üretimi de 2023’te yapacağız. 2023’e kadar 8-10 kuyuyu tamamlarsak üretime almaya başlarız. Bir yandan üretim devam edecek. Bir yandan da sahanın geliştirilmesi, yeni üretim kuyularıyla devam edecek. Orada da planımız 2028’e kadar oradaki işlerin tamamını bitirmek."
Kaynak: Türkiye Gazetesi