Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 'ulaşım' hizmetlerini sağlayan Samsun Proje Ulaşım İmar İnşaat Yat. San. ve Tic. A.Ş.(SAMULAŞ) Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. SAMULAŞ olarak çevreye karşı son derece duyarlı olduklarını ifade eden Enver Sedat Tamgacı, 'Karbon Ayak İzi' miktarının azaltılması konusundaki çalışma ve çabalara da tam destek verdi.
'DÜNYAYI ÇOCUKLARIMIZDAN ÖDÜNÇ ALDIK'
"Çevreye karşı duyarlılık bizim en önemli sorumluluklarımızdan biridir" diyen Enver Sedat Tamgacı, "Çünkü bu dünyada yaşayan bizleriz ve dünyayı en çok değiştiren yine bizleriz. Çevreye karşı göstereceğimiz her türlü özen bizim ve bizden sonra gelecek olan nesillerin daha rahat bir dünyada yaşamasına gösterilmiş bir duyarlılıktır. Unutmayalım ki; bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı, bizler çocuklarımızdan ödünç aldık. O yüzden de bu emanete gözümüz gibi bakmak zorundayız" dedi.
HER 10 KİŞİDEN 9'U KİRLİ HAVA SOLUYOR!
5 Haziran 1972 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Stockholm Konferansı´nda insan ve çevre arasındaki ilişki üzerinde durulduğunu ve bugünün BM tarafında Dünya Çevre Günü olarak kabul edildiğini hatırlatan SAMULAŞ Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı, şöyle devam etti:
"2019 yılı Dünya Çevre Günü´nün teması ise 'Hava Kirliliği ile Mücadele' olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre artan nüfus, fosil yakıt tüketimi kaynaklı ve temiz yakıt ve teknolojilerinin kullanılmaması ile kirlenen hava nedeniyle her 10 kişiden 9´u kirli hava solumaktadır. Türkiye´nin havası AB´ye göre en az yüzde 33.4 daha kirlidir. Hava kirliliği kaynağı olan fosil yakıt kullanım oranı ülkemizde yüzde 88’dir. Özetle, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen tema, ülkemiz için yaşanan en önemli çevre sorununa karşı dikkat çekmek amacıyla oldukça değerlidir. Birey olarak, toplum olarak ulaşmamız gereken nokta sürdürülebilir bir yaşam, sürdürülebilir bir çevre olmalıdır. Bunun için bugün neler yapmalıyız, çevre bilincimizi nasıl daha üst seviyelere taşıyabiliriz, insanları nasıl daha bilinçli yapabiliriz? Çevreye saygılı olmanın doğaya katkısı nedir? Bu soruları yanıtlamalı, cevaplarını anlatabilmeliyiz. Bir arayış içinde olmalı, doğru yönde gitmeli ve herkesi bu yöne davet etmeliyiz. Ancak bu şekilde mahallemiz, köyümüz, şehrimiz, ülkemiz ve dünyamız bizim o sevdiğimiz haliyle kalabilir ve gelecek için hem bize hem yeni nesillere bir miras olarak kalabilir.
'KARBON SALINIMINI AZALTMAK ZORUNDAYIZ'
SAMULAŞ olarak, çevre dostu olduklarını, karbon ayak izi miktarını azaltmanın en büyük gereklilik olduğuna inandıklarını ifade eden Genel Müdür Tamgacı, "Uzmanlar çevre sorunlarına karşı bizleri sürekli uyarıyor; Enerji tasarrufu yaparak ve bazı alışkanlıklarımızı değiştirerek karbon ayak izimizi azaltabiliriz. Örneğin, araba kullanmak yerine otobüs veya tramvay gibi toplu taşımayı kullanmak da sebep olduğumuz karbon salınımını azaltacaktır. Bunları göz ardı edemeyiz. Bu bizim insanlık görevimiz, çocuklarımıza karşı en önemli borcumuzdur" ifadelerini kullandı.
OTOMOBİL KULLANMAK YERİNE TOPLU TAŞIMA!
1970’lerden başlayarak dünyada ulaşıma yönelik yeni politikalar üretilmeye başlandığına dikkati çeken Enver Sedat Tamgacı, "Çevre, enerji, sürdürülebilirlik, sosyal denge gibi konulara duyarlılıktan kaynaklanan ve giderek yaygınlaşarak adeta kentsel ulaşımla ilgili bir anayasaya dönüşen bu yaklaşımın ana hatları şöyle özetlenebilir: Yeni yatırımlar yerine mevcut altyapının daha etkin kullanımı, toplu taşımın geliştirilmesi, otomobil kullanımını azaltacak önlemler alınmasıdır" diye konuştu.
DAHA TEMİZ BİR ÇEVRE, DAHA AZ TRAFİK KAZASI
SAMULAŞ Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü mesajının son bölümünde ise şu görüşlere yer verdi:
"İlk öğretimden başlayarak, mahalle toplantıları gibi yerel ölçekten toplumun tamamını kapsayacak televizyon programlarına kadar geniş bir yelpazede gönüllülerin iş birliği ile 'topyekun bir kampanya' konunun zaman içinde doğru algılanmasını sağlayabilecektir. Biz kentimizde karbon ayak izini azaltmak için bütün çalışmalara katılmaya hazırız. Unutulmamalıdır ki, konu sadece ulaşımın daha verimli ve insanca hale dönüştürülmesinden ibaret değildir. Bu alanda uygulanacak olumlu politikalar aynı zamanda daha az enerji tüketimi, ekonomide daha akıllı kaynak kullanımı, daha az trafik kazası, ama hepsinden önemlisi daha temiz bir çevre, daha az betonlaşmış ve insan ölçeğinde kentler, kısacası daha sağlıklı ve huzurlu bir toplum anlamına da gelmektedir. Küresel boyuttan yerel ölçeğe kadar, insanlığın geleceği sürdürülebilir bir çevreye, çevrenin geleceği ise büyük oranda ulaşımda yapılacak yapısal değişimlere bağlı olduğunu biliyoruz. Bu konudaki hassasiyetlerin artması ve bütün insanların daha fazla bilinçlenmesi dileğiyle 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutluyorum"