IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy: TMO çiftçiyi koruyor

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, TMO’nun buğday alım fiyatlarındaki desteğiyle çiftçiyi koruduğunu söyledi

Türkiye un ihracatında 21/22 sezonunu 2 milyon 940 bin ton ile tamamlayarak 1 milyar 270 milyon dolar gelirle yeniden dünya şampiyonu olurken Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, TMO’nun uyguladığı 6450 TL’lik bir buğday müdahale alım fiyatına ilaven çiftçiye 1000 TL’lik bir ödeme yapmasının çiftçiyi dünyadaki fiyat düşüşlerinden koruduğunu belirtti. Türkiye’nin transit ticarette, Ukrayna’dan gelen arzın dünyaya yayılması adına etkin bir rol oynadığını söyleyen Ulusoy, “Birleşmiş Milletlerin programında Türkiye’nin tahıl koridorundan çıkarılacak ürünlerin işleneceği nokta olarak değerlendirilmesi de planlanıyor. Bu tarz fırsatların ülkemizin elinde olmasının ana etkenlerinden biri jeopolitik konumu iken, diğeri ise bu koridorun oluşmasında izlediği diplomatik başarısıdır” dedi.

Pandemi sonrası ortaya çıkan gıda güvenliği endişeleri, Rusya-Ukrayna savaşı, kuraklık, iklim krizi nedeniyle buğday ön plana çıkmaya başladı. Türkiye yılda ortalama 20 ile 21 milyon ton arasında buğday tüketiyor. Uzun yıllar ortalama üretimi 20 milyon olmasına rağmen son 3 sezondur kuraklık nedeniyle 18-19 milyon tona düşüş söz konusu. Bu nedenle üretimle tüketim arasında 2-3 milyon tonluk bir makas oluşuyor. Ve bunu ilave ithalat yaparak ülkece temin ediyoruz. Türkiye, bu ithalatın karşılığında un ihracatıyla dünyada 8 yıldır şampiyon olma özelliğini koruyor. 

“Türkiye un ihracat rakamlarına bakıldığında 21/22 sezonunu 2 milyon 940 bin ton ile tamamlayarak 1 milyar 270 milyonluk dolar gelirle rekor kırdık” diyen IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Filistin, Sudan, Pakistan gibi ülkelere hibe olarak un gönderiyoruz. Türkiye hem Birleşmiş Milletler programları ile hem de diğer uluslararası yardım kuruluşlarının düzenlediği bağışlarla un gönderimi sağlıyor” açıklamalarında bulunuyor. Türkiye’de emek veren çiftçiler için TMO’nun uyguladığı 6450 TL’lik bir buğday müdahele alım fiyatına ilaven 1000 TL’lik bir ödeme yapıldığının altını çizen Ulusoy, “Dünya piyasalarından bağımsız olarak 31 Ağustos tarihine kadar ürünlerini TMO’ya teslim eden çiftçilerimizin dünyadaki fiyat düşüşlerinden etkilenmesi söz konusu değildir. Ancak bu tarih sonrasında dünyada yaşanılan fiyat düşüşleri devam ederse yurtiçi fiyatlandırmalarını da etkilemesini bekleyebiliriz” ifadelerini kullandı. Ulusoy, TMO’nun buğday alım fiyatlarındaki desteğiyle çiftçiyi koruduğunu kaydetti. 

TAHIL KORİDORU PİYASAYI RAHATLATTI

Dünya buğday üretim tüketim dengesi 2022 yılı için 779 milyon üretim ve 789 milyon tüketim olarak geçekleşmesi beklenirken, 10 milyon tonluk bir üretim açığı da söz konusuydu. Ürünlerin dünya piyasalarına arz olmasında tedarik zincirinde yaşanan Ukrayna-Rusya savaşı kaynaklı büyük bir engel vardı. Bu anlamda Tahıl Koridoru anlaşmasının piyasaları rahatlattığını belirten Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Gıda kriziyle ilgili olumsuz beklentileri olumluya çevirme anlamında rahatlatıcı etki yarattı. Anlaşmanın sadece gündemde olması bile fiyatlarda geri çekilmeye yol açtı. Fiilen gemilerin hareket etmesiyle de mısır, buğday ve arpada savaş öncesi fiyatlarına gerileme yaşandı. Koridorun aktif bir şekilde çalışması şu anki piyasaya sağlayacağı arzdan da ziyade bir sonraki senenin üretimine sağlayacağı fayda açısından daha da değerli. Çünkü Ukrayna bu ürünleri satamayıp girdilerini sağlayamasaydı bir sonraki sezon üretim yapamayacaktı. Halihazırda üretimi yapılmış buğdayın ülkeden hareket ettirilmesi er ya da geç gerçekleşirdi ancak, önümüzdeki sezon için üretimi dahi yapılmamış buğdayın ticareti söz konusu olamazdı. Fakat koridorun sağlıklı bir şekilde işlemesi sayesinde Ukraynalı çiftçilerin girdilerini temin etmesini ve dolayısıyla bu olumsuz senaryonun gerçekleşmemesini bekliyoruz."

TÜRKİYE DİPLOMATİK BAŞARI SERGİLEDİ

Türkiye’nin transit ticarette, Ukrayna’dan gelen arzın dünyaya yayılması adına etkin bir rol oynadığını belirten IAOM Avrasya Başkan Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Birleşmiş Milletlerin programında Türkiye’nin tahıl koridorundan çıkarılacak ürünlerin işleneceği nokta olarak değerlendirilmesi de planlanıyor. Bu tarz fırsatların ülkemizin elinde olmasının ana etkenlerinden biri jeopolitik konumu iken, diğeri ise bu koridorun oluşmasında izlediği diplomatik başarısıdır. Orta vadede Türkiye politik konumunu tam anlamıyla barış yapıcı, uzlaştırıcı olarak belirledi. Velhasıl Ukrayna ile de Rusya’yla da ilişkilerini bu bakış açısıyla yürütmeye devam ediyor. Diplomatik olarak bu konumunu korurken, fiziki anlamda da her iki ülkenin yakınında olduğunu da eklemek gerekli” açıklamalarında bulunuyor

GÜNCEL Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan STK Fuarı’nda vicdan ve birlik mesajı
Bakan Uraloğlu’ndan Google ve Discord’a yaptırım mesajı
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: KGM kış hazırlıklarını tamamladı
İçişleri Bakanı Yerlikaya: 7 ilde 81 şüpheli yakalandı
Beylikdüzü’nde plastik fabrikasında yangın: 5 saattir sürüyor