Kasım ihracatıyla Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “İhracatımız geçtiğimiz yılın kasım ayına göre yüzde 33,4’lük artışla 21,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş olup, bu değer bugüne kadarki en yüksek aylık ihracatımızdır” dedi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ticaret Bakanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında kasım ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle'nin de katıldığı toplantıda konuşan Bakan Muş, bir yanda aşılama sayesinde hafifletilen kısıtlamalarla ekonomi ve ticari faaliyetlerin canlandığını, diğer yanda ise tedarik zincirindeki bozulmaların ve hammadde kıtlıklarının ticaretin önünde büyük bir engel teşkil ettiğini dile getirerek, “Bu doğrultuda artan küresel taleple birlikte enerji ve gıda fiyatları tüm zamanların en yüksek düzeylerine çıkmış, Almanya ve İspanya gibi önemli Avrupa ekonomilerinde enflasyon son 30 yılın zirvesine ulaşmıştır” diye konuştu. 

Küresel ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen dış ticaret rakamlarının herkesin yüzünü güldürdüğünü ve yine ihracatın ekonominin itici gücü olmayı sürdürdüğünü ifade eden Bakan Muş, şunları söyledi: “İhracatta yakalanan başarının da desteğiyle 2021 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüyen ekonomimizde ikinci çeyrekte yüzde 22, üçüncü çeyrekte ise yüzde 7,4 oranında büyüme kaydedilmiştir. 2020 yılının aynı döneminde gerçekleşen yüzde 6,3'lük büyümeyi dikkate aldığımızda büyüme rakamımızda herhangi bir baz etkisinin olmadığı daha iyi anlaşılacaktır.”


KASIM AYINDA BUGÜNE KADARKİ EN YÜKSEK AYLIK İHRACAT OLARAK KAYDEDİLDİ

İhracatta bütün yıl boyunca yakalanan ivmenin kasım ayında da devam ettiğine dikkati çeken Bakan Muş, ihracat rakamlarına dair şu bilgileri paylaştı: “İhracatımız geçtiğimiz yılın kasım ayına göre yüzde 33,4'lük artışla 21,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş olup, bu değer bugüne kadarki en yüksek aylık ihracatımızdır. Yıllıklandırılmış bazda ihracatımız 221 milyar dolara yükselirken, ocak-kasım döneminde ise ihracatımız 203,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam ile pandemi öncesi son yıl olan 2019 verilerinin çok üzerine çıkılmıştır. Yani bu veri de göstermektedir ki ihracatımızdaki artış baz etkisine bağlanamaz.”


KASIMDA İTHALAT GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 26,7 ARTTI

Bakan Muş, ithalatın ise kasım ayında 2020 yılı kasım ayına göre yüzde 26,7 artışla 26,8 milyar dolar olduğunu, ocak-kasım dönemi ithalatının ise 2020'nin aynı dönemine göre 22,9 artışla 242,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getirdi. Kasım ayında gerçekleşen 48,3 milyar dolarlık ticaret hacminin en yüksek aylık dış ticaret hacmi olduğu bilgisini veren Muş, dış ticaret açığının ocak-kasım döneminde 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 13,6 azalışla 39,2 milyar dolara gerilediğini vurguladı. Kasım ayında hem ithalat hem de dış ticaret açığında enerji ithalatının etkisini gösterdiğini belirten Bakan Muş, “Enerji hariç bakıldığında kasım ayında ithalatımız 20,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş, ülkemiz 240 milyon dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Kasım ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının 2020'nin aynı ayına göre 4 puan artışla yüzde 80'e ulaştığını belirten Muş, enerji hariç bu değerin yüzde 101,2 olarak kaydedildiğini belirtti. Muş, “Karşılama oranımız, ocak-kasım döneminde geçtiğimiz yıla göre 6,8 puan artışla yüzde 83,8'e yükselmiş, enerji hariç yüzde 98,3 olmuştur” diye konuştu.

İHRACATIMIZDAKİ ARTIŞLAR GEÇİCİ DEĞİL KALICI

Avrupa Birliği üyesi birçok ülkenin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin tedarik ağı ile yatırımlarını Türkiye'ye kaydırdığını ifade eden Muş, şöyle devam etti:
“Örneğin, 2021 yılı Ocak-Temmuz dönemi itibarıyla 2019 yılına göre AB'nin Uzak Doğu'dan ithalatı düşen bin 87 üründe Türkiye'nin AB'ye ihracatı 3,7 milyar dolar artarak 11,9 milyar dolara ulaşmıştır. Benzer şekilde 2019 yılına göre ABD'nin Uzak Doğu'dan ithalatı düşen bin 146 üründe Türkiye'nin ABD'ye ihracatı 1,5 milyar dolar artarak 3 milyar dolara ulaşmıştır. Aslında bu sonuçlar ihracatımızdaki artışın geçici değil, kalıcı olduğunu da göstermektedir.”


TÜRKİYE'DE YATIRIMLAR İÇİN HUKUKİ GÜVENCENİN BULUNMADIĞI İDDİALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Türkiye'nin güçlü ve güvenilir bir tedarikçi pozisyonunda yeni yatırımlara ve yeni iş yapma modellerine kucak açtığına dikkati çeken Muş, “İçeride birileri siyasi saiklerle Türkiye'nin yabancı yatırımcı için güvenli bir liman olmadığını iddia etmektir. Dolayısıyla Türkiye'nin yabancı yatırımcı için güvenli bir liman olmadığı, Türkiye'de yatırımlar için hukuki güvencenin bulunmadığı yönündeki iddialar laf-ı güzaftır. Bunlar gerçeği yansıtmayan art niyetli söylemlerdir” dedi.

Bakan Muş, küresel ekonomide işleyişin bozulduğunu dile getirerek, “Böyle bir dönemde ülkemize yönelen yatırımlar Türkiye'nin yatırımlar için bir cazibe merkezi olduğunun göstergesidir” ifadelerini kullandı.


ASGARİ ÜCRETLİLERE YÖNELİK İYİLEŞTİRMEYİ İVEDİ OLARAK GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Bakan Muş, döviz kurlarında son günlerde yaşanan dalgalanmanın vatandaşlara minimum düzeyde yansıması için azami çaba sarf ettiklerine vurgu yaparak, “İşgücünün, emekçinin Türkiye'nin büyümesinden daha fazla pay alması için çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırıyoruz” dedi.

ÇALIŞANLARI ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ


Bakan Muş, çalışanları asla ve asla enflasyona ezdirmeyeceklerinin altını çizerek, “Asgari ücretlilere yönelik iyileştirmeyi ivedi olarak gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin üretim gücünü daha da artıracak ve yatırım ortamını daha da güçlendireceğiz” diye konuştu.

EKONOMİ Haberleri

28 Şubat güncel altın fiyatları
Döviz piyasalarında son durum
27 Şubat güncel fındık fiyatları
27 Şubat güncel altın fiyatları
Döviz piyasalarında son durum