T.B.M.M Sanayi, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Komisyon Başkanı Mustafa Elitaş Başkanlığı'nda, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) heyeti üyeleriyle birlikte, karşılıklı ikili ticari ve siyasi ilişkilerin daha da güçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen İtalya ziyaretine katıldı. Milletvekili Köktaş, İtalyan yatırımcıları Samsun'a yatırım yapmaları için davette bulundu.
T.B.M.M Sanayi, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) heyeti, sanayi bölgelerini incelemek, karşılıklı ikili ticari ve siyasi ilişkilerin daha da güçlendirilmesi doğrultusunda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla İtalya'da bir dizi resmi ziyaretler gerçekleştirdi.
Gerçekleştiren ziyaretler kapsamında, bilgi veren komisyon üyesi ve AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, "Sanayi bölgelerini incelemek amacıyla; İtalya'nın Udine şehrinde faaliyet gösteren Şişecam’a, Milano Bergoma'da bulunan Teknopark Kilometro ziyaret edilerek içinde bulunan firmalardan Rosso ve CTP İnspire Evolution'ne, Turate Sanayi Bölgesi'nde Aerea Savunma Sanayi Fabrikası'na, Samsunlu bir babanın oğlu olan Kerem Mesutoğlu'nun Limbiate'de kurmuş olduğu makina fabrikası Sacma firması'na da ziyaretler yaparak yetkililerinden bilgiler aldık.
Ardından; Milano Valisi Renato Saccone'yu ziyaret ettik. Kendilerine heyetimize göstermiş olduğu yakın ilgi ve içtenliğine teşekkür ediyoruz.
Milano Başkonsolosluğu'nda düzenlenen programda Türk İşadamlarımız, Türk-İtalyan Sivil Toplum Kuruluşları ve Dernekleri başkanları ve yöneticileri ile görüşmelerde bulunduk.
Daha sonra; Milano Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ederek başkan ve üyeleriyle, Roma'da, İtalya parlamentosu temsilciler meclisinde, Çevre, Bayındırlık ve Kamusal İşler Komisyonu, Dış İşleri Komisyonu başkanlarıyla, Simest Yatırım Şirketi ve Sace Kredilendirme kuruluşu yöneticileriyle de ayrı ayrı biraraya geldik.
Son olarak; Roma Büyükelçimiz Murat Salim Esenli'yi ve Görevine yeni başlayan Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş'ı da ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerimizi ilettik.
Gerçekleştirdiğimiz programlar Türkiye ve İtalya İktisadi ve Siyasi ilişkiler bakımından çok verimli ve faydalı geçmiştir.
Karşılıklı ikili ticari ve siyasi ilişkilerin daha da güçlendirilmesi amacıyla bu ve gelecek yıllar açısından işbirliğimizin geliştirilmesi, İtalya'daki finans sektörünün ve yatırım kuruluşların, Türkiye'nin her bölgesinde bulunan organize sanayi bölgelerine konuşlandırılması gibi hassas konularda ön görüşmeler yapılmıştır. Bundan sonraki süreci de yetkili kuruluşlarımız takip edeceklerdir.
Bu bağlamda Samsunumuzda kuruluşunu tamamladığımız Çarşamba OSB'de yatırım yapmalarını, bölgenin ham madde kaynaklarının iyi değerlendirilerek, hem İtalya hem de Türkiye açısından karlı ve faydalı yatırımlar yapma teklifinde bulunduk.
Özellikle Türkiye'nin ihtiyacı olan ve dışa bağımlı olduğumuz enerji, kimya sektöründe ve madenden elde edilecek uç ürünlerde yatırım yapmalarının, hem kendileri, hem de ülkemiz için çok faydalı olacağı üzerinde vurgu yaptık.
Türkiye'nin üzerinde bulunduğu lokasyon, ulaşım ve lojistik bakımından cazip bir merkez olduğunu belirterek ilgili finans sektörü ve kredilendirme kuruluşlarına iletme fırsatı bulduk.
Türkiye'de irili, ufaklı faliyet gösteren bin 500'ün üzerinde İtalyan şirketi, İtalya da ise Türk firması olarak yaklaşık 500 şirket vardır. Bu 500 Türk şirketinin oradaki teknolojiyi Türkiye'ye taşımasını, Türkiye'de de buna yönelik yatırım yapmalarının, her iki ülke açısından çok faydalı, verimli olacağı üzerinde hassasiyetle durduk.
İtalya ile olan 20 milyar dolarlık ticari hacmimizin 30 milyar dolara çıkartılması için karşılıklı çalışmaların yapılması konuları üzerinde görüşmeler yaptık.
Burada, İtalyan dostlarımız bize Türkiye'nin İtalya'ya ihracatının arttığını, ithalatın ise azaldığını ifade ettiler. Bu da Türkiye'nin artık tüketen değil, üreten, ithal eden değil, ihracat eden bir ülke konumuna geldiğinin en güzel göstergesidir.
Bunun yanı sıra siyasi olarak, göç probleminin Avrupa Birliği ile Türkiye'nin arasında yapmış olduğu 18 Mart sözleşmesine mutabık kalarak Türkiye'nin üzerindeki göç yükünün azaltılmasını, bulunmuş olduğu coğrafya açısından İtalya'nın da göçten en fazla etkilenen ülkeler arasında olduğunu kendilerine ifade ettik.
AB'nin ülkemize vereceği tamamı 8 milyar dolarlık yardımın henüz hiç birini almadığımızı ve bu yardım en kısa zamanda yapılması yönünde vurgular yapıldı.
Biz hiç kimsenin yerinden edilmemesini, herkesin ülkesinde kalmasını savunduğumuzu, insanların başka ülkelerden, başka ülkelere göç ettiğinde, o ülkelerin demografik yapısını bozduğunun üzerinde durduk.
Özellikle Avrupa Parlementosu'nun Nisan ayında yapacağı sözde ermeni tasarısında İtalya'nın Türkiye'nin yanında olmasını talep ettik.
Artık dünyada siyasi anlayışların göçmen karşıtı bir gelişmeler yönüne doğru gittiğini, bununda çok tehlikeli bir durum olduğunun altını çizdik.
Türkiye'de Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır. Bunlar PKK, FETÖ, DHKP-C, KCK ve buna benzer isimlerdir.
Kürt kardeşlerimiz ile birlikte birlik ve beraberlik içinde yaşadığımızı onların da Türkiye devletinin kurucu unsurları olduğunu dile getirdik. Suriye politikalarında da Türkiye'nin güvenliği açısından desteklemelerini talep ettik.
Avrupa Birliği tam üyeliği müzakereleri sürecinde yaşanan sıkıntıların aşılmasını her platformda kendilerine ifade ettik.
Gerçekleştirdiğimiz programlarımızın Türkiye'miz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.