Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, KOSGEB'in, gerçekten ihtiyaç sahibi durumda olan işletmeleri değil de eksik veya hatalı beyanda bulunan işletmeleri destekleme programlarından yararlandırdığı yönündeki şikâyetleri TBMM gündemine taşıdı. Türkiye'nin büyük bir ekonomik krizle boğuştuğu kaydeden Hancıoğlu, “KOBİ'lerin Haziran ayı itibarıyla 646,1 milyar TL kredi borcu bulunurken, 30,6 milyar TL tutarındaki kredi de takibe düştü. Kur ve faiz sarsıntısının yaşandığı şu dönemde, ülkemizin dört bir yanından iflas, üretim durdurma, toplu işten çıkarma haberleri peş peşe geliyor" dedi.
SAYIŞTAY, KOSGEB'İN YANLIŞINI 2016'DA SAPTADI
KOSGEB'in düşük maliyetli kredi ve hibe programlarında talep patlaması yaşandığını ifade eden Hancıoğlu, "Ancak başvuru sahibi birçok işletmeden, tüm şartları yerine getirdikleri halde desteklerden yararlanamama ve hak sahibi olamayacak işletmelerin destekleme programlarından faydalandırıldığına ilişkin şikâyetler artıyor. Bu şikâyetler, yeni değil. KOSGEB'in hatalı hibe ve kredi kullandırma konusunda kötü bir sicili var” diye konuştu.
Hancıoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Sayıştay, KOSGEB’in 2016 yılına ilişkin Denetim Raporu’nda, 50 bin liralık sıfır faizli kredi desteği programından faydalandırılan 15 bin işletmeden yüzde 65’inin yanlış beyanla başvuru yaparak hak sahibi olduklarına işaret etmiş. Yapılan denetimlerde, işletme beyanlarının ilgili kurum (GİB, SGK ) verileri ile gerek otomatik olarak sistem tarafından, gerek manuel olarak KOBİ Uzmanı/Uzman Yardımcısı personel tarafından kontrolünün yapılmadığı görülmüştür” saptamaları yer almaktadır. Sayıştay’ın 2016 yılındaki bu saptamaları kayıt altında dururken, bugün hâlâ gerekli koşulları sağladığı halde destek programlarından faydalanamayan işletmeler ile gerekli koşulları taşımadığı halde eksik veya hatalı beyanla kimi işletmelerin destek programlarından faydalandırıldıklarına yönelik şikâyetlerin gündeme gelmesi dikkat çekicidir"