Merkez Bankası Temmuz 2020 faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Temmuz 2020 toplantısı gerçekleşti. Merkez Bankası beklentilere paralel politika faizini %8.25 olarak sabit tuttu.

TCMB bir önceki toplantısında faizi piyasanın indirim yönündeki beklentisinin aksine değiştirmemişti. Banka faiz indirim sürecine başladığı geçen yılın Temmuz ayından, indirime son verdiği geçen aya kadar faizi toplam 1575 baz puan aşağı çekti.

Merkez Bankası Beklenti Anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi %10,22, 12 ay sonrası enflasyon beklentisi %9,33 ve 24 ay sonraki enflasyon beklentisi %8,38 oldu. TCMB'nin enflasyon beklentisi bu yıl sonu için %7,4, 2021 yıl sonu için %5,4 seviyesinde bulunuyor.

TCMB Başkanı Murat Uysal, 29 Temmuz'da yılın üçüncü 'Enflasyon Raporu'nu açıklayacak. Enflasyon beklentilerinde değişiklik olup olmayacağı, piyasalar tarafından yakından izlenecek. TÜİK en son tüketici fiyatlarını yıllık %12,69 olarak açıkladı.

BİR SONRAKİ TOPLANTI 20 AĞUSTOS'TA

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 20 Ağustos'ta gerçekleştirilecek. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi: "Koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelere bağlı olarak küresel büyümedeki zayıflama yılın ikinci çeyreğinde derinleşmiştir. Ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyretmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali adımlar atmaya devam etmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.

İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte Mayıs ayında başlayan toparlanma güç kazanmaktadır. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirler, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkı yapmaktadır. Turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe rağmen seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle kısmi bir iyileşme beklenmektedir.

ENFLASYON GÖSTERGELERİNİN EĞİLİMLERİNDE YÜKSELİŞ GÖZLENMEKTEDİR

Mal ihracatındaki toparlanma ve emtia fiyatlarının düşük seviyeleri önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir. Toplam talep koşullarının sınırlayıcı etkisine karşın, salgına bağlı birim maliyet artışlarının yansımalarıyla çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinde yükseliş gözlenmektedir.

kaynak: sabah

EKONOMİ Haberleri

28 Şubat güncel altın fiyatları
Döviz piyasalarında son durum
27 Şubat güncel fındık fiyatları
27 Şubat güncel altın fiyatları
Döviz piyasalarında son durum