Resmi ziyaret programı kapsamında Ankara'da bulunan Estonya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Mihhail Korb, Ankara Büyükelçisi Annely Kolk ve beraberlerindeki heyet TBMM'de ziyaretler gerçekleştirdi. TBMM Estonya Dostluk Grubu Başkanı olan AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, heyeti mecliste ağırladı. İki ülke ilişkilerinin daha da ileri götürülmesi ve işbirliği sürecinin artırılması üzerine karşılıklı fikirlerin paylaşıldığı toplantının ardından, Milletvekili Yılmaz heyete Gazi Meclisi gezdirerek tanıttı.
Meclis programı TBMM Başkanımız Mustafa Şentop'un ziyaret edilmesi, 15 Temmuz hain darbe girişimde bombalanan noktaya kırmızı karanfil bırakılması sonrasında tamamlandı.
Açıklamalarda bulunan TBMM Estonya Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili
Yusuf Ziya Yılmaz, Türkiye ve Estonya'nın dostluk bağlarının kökeni uzun bir geçmişe dayandığını, 1924 tarihli Dostluk ve İşbirliği Anlaşması ile Türkiye’nin diplomatik ilişki kurduğu ilk ülkelerden biri olduğunu söyledi.
"TİCARET HACMİMİZ ARTIYOR"
Her zaman toprak bütünlüğünü, hakkı, hukuku, insan haklarını savunan Türkiye'nin iyi ilişkiler ve dostlukların kurulduğu Estonya'nın işgalini ve ilhakını tanımadığını anımsatan Yılmaz, "1991 yılında diplomatik ilişkilerimizin yeniden tesisi ile her alandaki temaslarımız hızla artmış, 2001 yılında Tallin’de mukim Büyükelçiliğimiz kurulmuştur. Estonya ile kurulan güçlü bağlar, çalışmalar, iki dost ülkenin birbirine olumlu yaklaşımı karşılıklı ilişkileri daha da artırmıştır. Özellikle ekonomik ilişkiler güçlü bir şekilde devam etmektedir. Pandemi nedeniyle, ikili ticaret hacmimiz 2020’de daralmadan sonra 2021 yılında yüzde 45’ten fazla bir artış kaydetmiştir. 2021 yılında ticaret hacmimiz 356 milyon dolara, karşılıklı yatırımlarımız toplamda 15 milyon dolara ulaşmıştır." dedi.
"İLİŞKİLERİMİZ DAHA DA GÜÇLENECEK"
"Türkiye’nin de Estonyalı turistler açısından en popüler tatil destinasyonlarından birisi olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullanan Yılmaz, "2019 yılında ülkemizi ziyaret eden Eston turist sayısı 77 bin seviyesine yükselmişti. En önemli alanlardan biride savunma sanayinde yapılan işbirliğidir. Bu konuyu da çok önemsiyoruz. Estonya’da yerleşik bine yakın vatandaşımız ikamet ederken halklarımız arasındaki yakınlaşma ve kaynaşmanın geliştirilmesinde, öğrenci değişimlerinin büyük önem arz ettiğini düşünüyorum. Bu yönde de lisans, yüksek lisans ve doktora alanında karşılıklı öğrenci programlarımız artarak devam etmektedir. İkili işbirliğimizin siyasi, ekonomik, kültürel, savunma sanayi alanlarında daha da ileriye götürülmesi ve işbirliğimizin derinleştirilmesi, parlamenter temasların artırılması, AB üyelik sürecimize desteğin devamı konusunda da beklentilerimiz sürmektedir." şeklinde konuştu. Yılmaz, çeşitli programların ardından heyeti TBMM'den uğurladı.