Samsun Ticaret İl Müdür Vekili Cemil Kocaoğlu, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı öncesi kırtasiye ürünleri ve okul kıyafetleri alışverişlerine yönelik okul alışverişi yapacak velileri, üreticisi belli olmayan, merdiven altı olarak tabir edilen ve CE işareti bulunmayan ürünleri satın almamaları yönünde uyardı. Kocaoğlu ayrıca eylül ayı içerisinde özellikle çocuk giysileri konusunda denetim yapacaklarını söyledi.
EYLÜLDE SIKI DENETİM
Bakanlık olarak tüketici ürünlerinin, insan sağlığı, can ve mal güvenliği ile tüketicinin korunması açısından güvenlik gereklerini karşılamasından sorumlu olduklarını belirten Kocaoğlu, “Özellikle hassas tüketiciler olarak adlandırılan bebekler, çocuklar ve öğrenciler tarafından kullanılan ürünlerin, taşıması muhtemel risklerini bertaraf etmenin, piyasa gözetim ve denetim sürecinde Bakanlık olarak birinci önceliğimiz. Bu anlamda ilimizde Eylül 2019 ayında özellikle çocuk giysileri konusunda denetim yapacağız” dedi.
GÜVENSİZ ÜRÜNLERİ GÖREBİLİRLER
Kocaoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bakanlığımızca güvensiz bulunan ürünlerin firmalar tarafından duyurularının yaptırılmasına ek olarak Güvensiz Ürün Bilgi Sisteminde (GUBİS) de ilan edilerek tüketicilerin hızla bilgilendirilmesi sağlanmaktadır. Söz konusu sisteme, tüketicilerimiz www.guvensizurun.gov.tr ve www.gubis.gov.tr adresli internet sitelerinden ulaşabilmektedir.”
EBEVEYNLERE DE GÖREV DÜŞÜYOR
Sağlıklı ürünler kullanmada ebeveynlere de görevler düştüğünü sözlerine ekleyen Kocaoğlu, Velilerin kırtasiye ve okul malzemesi alışverişlerinde dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle sıraladı:
- Kırtasiye ürününü seçerken üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir.
- Özellikle okul çantalarında merdiven altı diye tabir edilen markası - modeli belli olmayan üretici/ithalatçısına dair hiçbir bilgi bulunmayan ürünler tercih edilmemelidir.
- Satın alınan kırtasiye ürünlerinde, özellikle boya kalemlerinde- CE işareti ve “EN 71 standardına uygundur” ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.
- Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Örneğin, 36 aydan küçük çocuklar için risk oluşturan kırtasiye malzemelerinde bulunan uyarılar dikkate alınmalıdır.
- Oyuncak şeklindeki kırtasiye ürünlerinde “CE” işaretinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.
- Sprey boyalar ve yapıştırıcılarının su bazlı olması ve solvent içermemesi gerekmektedir.
- Tekstil ve ayakkabı ürünlerinde de etiketlerin ve işaretlemelerin Türkçe ve kolay okunabilir olması gerekmektedir.
ALO 175’E BAŞVURABİLİRLER
Satın aldığı ürünün güvensiz olduğunu düşünen tüketicilerin Ticaret Bakanlığı ALO 175 Tüketici Danışma Hattı'na 7 gün 24 saat başvurabileceğine dikkat çeken Cemil Kocaoğlu, tüketicilerin güvenliğinden şüphe duyduğu ürünleri, www.tuketici.gov.tr web adresleri üzerinden veya twitter.com/etuketici ile facebook.com/etuketici sosyal medya hesapları aracılığıyla da Bakanlığa bildirebileceklerini kaydetti.
DENETİMLERLE GÜVENSİZLİK ORANLARI AZALDI
Kocaoğlu, ilk olarak Eylül 2011’de gerçekleştirilen denetimlerde tespit edilen güvensiz ürün sayısının yıllar itibarıyla azaldığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “2011 yılında kırtasiye ürünlerindeki aykırılık oranı yüzde 53 iken 2012 yılında yüzde 24’e, 2013 yılında yüzde 18’ e, 2014 yılında ise yüzde 11.22’ ye gerilemiştir. Sektörle ciddi işbirliği ve denetimlerin taviz vermeden devam etmesi ile güvensizlik oranları 2015 yılında ise yüzde 3,3’e düşmüştür. 2016 yılında gerçekleştirilen denetimlerde güvensizlik oranı yüzde 1,5 iken 2017 yılında “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik”in yürürlüğe girmesi ile kısıtlanan kimyasal sayısı artmış ve 2018 yılında bu oran yüzde 3 olarak tespit edilmiştir. Kararlı bir şekilde konunun takipçisi olacağız. Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans” prensibi ve “bilinçli tüketici, basiretli tacir” anlayışı çerçevesinde tüketicilerimizi korumaya kararlıyız” dedi.