MÜSİAD Stratejik Araştırmalar Komisyonu ve Ekonomik Araştırmalar Birimi’nin katkılarıyla hazırlanan “Küresel Ekonomiyi Yeniden Düşünmek” başlıklı MÜSİAD 2022 Ekonomi Raporu hakkında bilgiler veren MÜSİAD Samsun Başkanı Hasan Tahsin Şengül, ‘Küresel Ekonomiyi Yeniden Düşünmek’ başlıklı ‘MÜSİAD 2022 Ekonomi Raporu’nun, ülkemizin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma sürecine katkı sağlayacağını ifade etti.
MÜSİAD Merkezinde, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Yetkin, Stratejik Araştırmalar Komisyonu Başkanı Bekir Sami Nalbantoğlu ile raporun hazırlanmasında katkıları bulunan Prof. Dr. Servet Bayındır, Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak, Prof. Dr. Mehmet Saraç ve Doç. Dr. Yusuf Dinç’in katılımlarıyla düzenlenen tanıtım toplantısı ile kamuoyuna sunulan raporda, Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması sürecini hızlandıracak yol haritasına yönelik somut tespitler ve öneriler yer alıyor.
Rapor hakkında bilgi veren Şengül, “MÜSİAD olarak, Türkiye’nin yerli ve milli ürün ve hizmet vizyonu ile üretimden ihracata, inovasyondan sürdürülebilirliğe kadar her aşamada açık ara öne çıkabilmesini hedeflemekteyiz. ‘Küresel Ekonomiyi Yeniden Düşünmek’ başlıklı MÜSİAD 2022 Ekonomi Raporu’muz, bu amaca ulaşabilmek için MÜSİAD olarak belirlenen somut adımları, stratejileri ve gelecek vizyonunu içermektedir” dedi.
Rapor kapsamında değişen ve dönüşen küresel ekonomi çerçevesinde Türkiye’nin, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almasını hızlandıracak, 16 adet somut öneri yer alıyor diyen Şengül, önerileri şu şekilde sıraladı:
1) Sektör Bazlı Stratejik Plan Takvimi Oluşturulmalı. 2) Önceliklerin Belirlendiği Sistematik Bir Yol Haritası Kurgulanmalı.
3) Ekonomi Bilim Kurulu Oluşturulmalı. 4) Finansta Bir Pazar Değil, Ev Sahibi Konumuna Gelinmeli. 5) Faizle Mücadele Programı hazırlanmalı. 6) Faizsiz Finans Kanunu düzenlenmeli. 7) Diğer Kanun ve Yönetmeliklerin De Gözden Geçirilmesi gerekiyor. 8) Zekât Toplama ve Dağıtma İşlemlerinin Finansal Sisteme Entegrasyonunun Sağlanması. 9) Defi Uygulamaları ve Neobank’ın Öne Çıkardığı Fırsatların Finans ve Katılım Bankacılığı Kapsamında
Değerlendirilmesi. 10) İslami Finansal Çözümlerin Çeşitlendirilmesi. 11) KOBİ’lerin Finansman İmkânlarının Genişletilmesi. 12) Selektif Kredi Politikası düzenlenmesi. 13) Makro İhtiyati Tedbirlerin alınması. 14) Ücretler Seviyesi-Gelir Adaleti sağlanması. 15) Hukuki Altyapının planlanması. 16) Dezenflasyonist Etkinin sağlanması.
Şengül, MÜSİAD 2022 Ekonomi Raporu’nda iş dünyasına, politika geliştiriciler ve tüm ekonomik birimlere ortak menfaatler çerçevesinde sunulan önerilerin, Türkiye ekonomisinin geleceğini şekillendirmesi temennisiyle sözlerine son verdi.