Anadolu Mektebi Öğrencileri, edebiyatçı Tarık Buğra için 'Doğumunun 100. Yılında Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra’ paneli düzenledi. Emine-Ahmet Yeni Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi konferans salonunda düzenlenen panele Samsun Valisi Osman Kaymak, İlkadım Kaymakamı İbrahim Keklik, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, Anadolu Mektebi Kurucusu ve Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Programda, Anadolu Mektebi öğrencileri İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimleri Lisesi öğrencisi Fatma Zeynep Yılmaz, Canik İMKB Anadolu Lisesi öğrencileri Rüveyda Irmak ve İrem Berna Bektayoğlu, Köksal Ersayın Anadolu Lisesi öğrencileri Bahar Evran ve Azra Sena Çolak, Doğumunun 100. Yılında Tarık Buğra’nın öyküleri ve hikâyelerini işleyen birer sunum gerçekleştirdi.
UFUK AÇICI SAPTAMALAR
Sunumun ardından konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, “Biz her zaman paneller ve sempozyumlar düzenliyoruz. Daha çok çocuklarımızı bir şekilde dinlemek mecburiyetinde bırakıyoruz. Ama bugün biz onları dinledik. Gerçekten ufuk açıcı saptamalarıyla karşımızda yarının büyükleri olarak durduklarını görmüş olduk. Tarık Buğra, insanı merkeze alan ve insan üzerinden kurgusunu üreten, hayatı anlamaya çalışan bir yazarımızdır. Gerek romanlarında, gerek hikâyelerinde Tarık Buğra’yı bugüne yani 100. Yıla taşıyan zihinlerimizde canlı tutan şey aslında sıradan diyebileceğimiz, insanların günlük yaşamlarından, hayata olan tavırlarına kadar ilişkilerini anlatmasıdır” dedi.
KÜÇÜK AĞA 100. YILLA ÖZDEŞİYOR
Anadolu Mektebi Kurucusu ve Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü ise, “Samsun bu yıl Milli Mücadele’nin 100. Yılını büyük bir coşkuyla kutluyor. Milli Mücadeleye edebiyat dalında ‘Küçük Ağa’ romanıyla Tarık Buğra 100. Yıl ile özdeşleşmektedir. Anadolu Mektebinin varoluş amacı; uzun bir yolu yürümeyi, uzun yolu kat etmeyi göz alanlarla yürümektir. Anadolu Mektebi’nin temel şiarı, mensuplarının mezun olamayacağı bir mekteptir. Ömür boyu sürecek bir ideale kendini adamaktır. Bu idealde bu topluma, bu millete, insanlığa, bölgelerimize, kültür dünyamıza hizmet etmektir. Artan sorunlarımıza çözümler üretmek gibi bir ideale sahip olmaktır" diye konuştu.
SİZLER İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Programı hazırlayanlara teşekkür eden Samsun Valisi Osman Kaymak “Doğumunun 100. Yılında Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra’ programında aranızda olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Öğrenci kardeşlerimizin panelini izledik. Bütün meselemiz ülkemizin yarınlarını teslim edeceğimiz sizlerin en iyi şekilde yetişmesidir. Sizlerin iyi insan olması, vatana millete faydalı olması için bizler ve kurumlarımız sizler için çalışıyoruz. Maalesef okumayan bir toplumuz. Bizde ilimizde Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikte okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak için projeler üretiyoruz. İlimizde ve ülkemizde buna benzer etkinlikleri çok önemsiyoruz. Sevgili gençler, ilimizde 19 Mayıs 1919’un 100. Yılı etkinliklerini yaptık ve yıl boyunca yapmaya devam ediyoruz. En son 19 Mayıs 2019 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız ve siyasi parti liderleri Samsun’a geldiler. Büyük bir coşkuyla Milli Mücadele ruhunu diri tutmaya çalışıyoruz. Benim hayatımda romanların çok yönlendirilmesi olmuştur. Mesela ben peygamber sevgisini Necip Fazıl Kısakürek’in ‘Çöle İnen Nur’ isimli kitabından aldım. O kitapta Necip Fazıl o kadar güzel peygamber efendimizin hayatını anlatıyor ki benim hayatımı çok etkilemiştir. Cami hocalarımız her zaman helal lokma ve haram lokma ayrımını bizlere anlatır. Raif Cilasun ‘Haram Lokma’ adlı eserinde haram lokmayı o kadar güzel hikayeleştirerek edebi yönü ile bize anlatmıştır ki okumanızı tavsiye ederim. Toplumda en önemli konu haram lokma konusudur. Biz bu helal lokma, haram lokma meselesini hakkıyla gençliğe anlatırsak, memlekette sorun kalmayacağına inanıyorum. Kitaplar çok önemlidir. Kitaplar bize yol gösteriyor. Lütfen bol bol kitap okuyalım diyerek, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum" ifadelerini kullandı.