Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Samsun Şubesi Öğrenci Komisyonu iş birliğinde düzenlenen konferansla çevre yönetimi ve bu alanda yaşanan sorunlar gündeme taşındı. “Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Güncel Çevre Yönetimi” başlıklı konferans, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda ilgilileri bir araya getirirken, konferansa konuk konuşmacı olarak TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Baran Bozoğlu katıldı. Konferansı; Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Elevli, Rektör Danışmanı ve aynı zamanda Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksek Ardalı, Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Özcan Çoluk, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülfem Bakan, akademisyenler ve öğrenciler takip etti.
SU ARITMA TESİSLERİ YETERİNCE ÇALIŞMIYOR
Türkiye’deki su kirliliğine değinen TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, “Ülkemizin dere ve göllerinin yüzde 75’i kirlenmiş durumda. Maalesef ülkemizdeki atık su arıtma tesislerimiz yeterince çalışmıyor. Bu tesislerden çıkan suyun tekrar kullanılma oranı da sadece yüzde 1. geri kalanı, dere ve denizlere dökülüyor. Şimdi gündemde Atık Su Arıtma Tesislerinin İşletilmesi Tebliği’nin yayımlanması var. Bunda da odamızın büyük emeği ve çabası söz konusu. Tebliğ yayımlanırsa bütün atık su arıtma tesislerinin her birinde artık en az bir çevre mühendisi çalıştırma zorunluluğu olacak. Bu anlamda büyük yatırımların yapılması gerekiyor ve aynı zamanda çevre mühendislerinin istihdam edilmesi de zaruri. Ayrıca şunu da vurgulamalıyım ki Türkiye’de yılda 2.3 milyon ton arıtma çamuru çıkıyor ve bunların yönetimine dair herhangi bir çözüm üretilebilmiş değil” şeklinde konuştu.
HASTALIKLARIN NEDENİ ÇEVRESEL KİRLİLİK
Dünyada 7 milyon insanın hava kirliliğinden hayatını kaybettiğini belirten Bozoğlu, “Bir hastalık yaşanıyorsa ve bir doktora ihtiyaç varsa bunun sebebi çevresel kirliliktir yani çevresel kirlilik yoksa hastalık da yoktur, tabii hastalığın genetik bir sebebi yoksa. Dünyada 7 milyon insan hava kirliliğinden hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise OEDC raporlarına göre yılda 30 bin kişinin yaşamını hava kirliliğinden dolayı yitirdiği tahmin ediliyor. Bizlerin de 2018 Hava Kirliliği Raporu Odamızın web sayfasında var tamamen bilimsel ve Bakanlığın izleme istasyonları aracılıyla hazırladığımız bir rapor.”