Çevreye olan duyarlılığı ile örnek olan Samsun Büyükşehir Belediyesi, içerisinde Mekanik Ayrıştırma Tesisi, Biyogaz Tesisi, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Enerji Üretim Santrali ve Çamur Kurutma Tesisi olmak üzere 5 bölümden oluşan Türkiye’nin en modern Katı Atık Depolama Tesisleri'nde ilçelerden gelen çöpleri enerhiye dönüştürüyor. Yıllık 295 bin ton çöpü bünyesinde toplayan tesis aylık 10 bin tonu geri kazandırıyor.
TÜRKİYE'DE BİR İLK
Türkiye’de ilk defa Atık Kurutma Tesisinde atık ısıdan faydalanarak kurutulan çamurlar, fabrikalara yakıt olarak geri veriliyor. Kurutulmuş çamurların yakıt olarak kullanımı sayesinde yaklaşık 2 bin 228 ton petrokok kullanımdan tasarruf ediliyor. Enerji Üretim Tesislerinde ise metan gazından elektrik üretilerek 23 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor.
FABRİKALARA YOLLANIYOR
14 ilçeden günlük 800 ton çöp topladıklarını kaydeden Katı Atık Depolama Tesisinde Çevre Mühendisi olan Güven Çokşen, "Gelen atıklar ilk olarak kantarımız da tartılıyor, akabinde Mekanik Ayırma Tesisimize gidiyor. Geri dönüşebilecek malzemeler ayrıştıktan sonra kalan organiklerin sahaya depolanması, geri dönüşecek malzemelerin ise ekonomiye geri kazandırılacak şekilde fabrikalara yollanıyor. Buradaki tesisler her alanda tasarruf ederek ekonomiye katkıda bulunuyor" dedi.