Çarşamba Belediyesi tarafından düzenlenen "Tarih Boyunca Çarşamba" konulu sempozyumda konuşan AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, "Çarşamba ilçemiz 2004 yılından günümüze kadar çok önemli değişimi ve gelişimi gerçekleştirdi. Birlikte yaşadığımız bu süreçte, kalkınmayı da yanına ilave ederek Türkiye'nin değişime uğrayan, gelişimini sürdüren çok müstesna ilçelerden bir tanesi haline geldi" dedi.
AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Çarşamba Belediyesi tarafından Samsun ve ülkemizin farklı şehirlerinden konularında uzman tarihçi akademisyenlerin anlatımlarıyla Çarşamba Doğal Yaşam Parkı Tarihi Çarşamba Konağı'nda düzenlenen “Tarih Boyunca Çarşamba” konulu sempozyuma katıldı.
İki oturumda düzenlenen sempozyumunun açılışında konuşan Milletvekili Köktaş, "Bugün tarihiyle, kültür ve doğasıyla önemli bir yere sahip olan Çarşamba'mızın geçmişten günümüze uzanan serüvenini dinlemek, bilgi sahibi olmak için buradayız.
Fakat burada şunu söylemeden edemeyeceğim. Çarşamba 2004 yılından itibaren günümüze kadar gerçekten çok önemli değişimi ve gelişimi gerçekleştirdi. Birlikte yaşadığımız bu süreci aynı zamanda kalkınmayı da yanına ilave ederek Türkiye'nin değişime uğrayan, gelişimini sürdüren çok müstesna ilçelerinden bir tanesi haline geldi.
Hem Çarşamba'nın bu yönünü kalkındıran, hemde Çarşambanın tarihini Çarşambalılara, Samsunlulara, Türkiye'deki konumunu anlatmak için seferber olan Çarşamba Belediye Başkanımız Hüseyin Dündar'a teşekkür ediyorum.
Bu çalışmaya zemin hazırlayan Çarşamba Belediye Başkanımız ama asıl mutfağındaki çalışanlarımız, emek harcayanlarımız akademisyen hocalarımıza da teşekkür ediyorum.
"Tarih; Muazzam Bir "Erken Uyarı" Sistemidir" sözüyle bizler eğer tarihimizi iyi öğrenirsek, bizim karşımıza gelecek tehlikeleri biz, erken uyarı sistemiyle uyarılırız. Öyle biliriz ve o hatalara düşmeyiz. İnşallah bugün Çarşambamızın da her yönüyle tarihimizi öğreneceğiz. " diyerek sözlerine son verdi.
Daha sonra tarihçi akademisyenler, Vadi Yerleşmelerinin oluşumu, Çarşamba Tarihinin Bazı Meseleleri, Çarşamba'nın arkeolojik tarihinde Orduköy'ün yeri, Çarşamba'nın Mimari Dokusu, Osmanlı Döneminde Çarşamba, Çarşamba Kasabası'nın Kuruluşu ve Gelişimi, 1830 Nüfus sayımına göre Çarşamba'nın nüfusu ve Çarşamba Ovası'nın yerleşimine açılması gibi konu başlıkları altında sunumlar ve konuşmalar gerçekleştirdi.