Samsun Şehir Hastanesi için kritik gelişme 

Sağlık Bakanlığı, Kamu-Özel ortaklığı ile yapılması planlanan ancak şimdiye kadar herhangi bir adımın atılmadığı Samsun Şehir Hastanesi için yöntem değişikliğine gitti. Samsun Şehir Hastanesi 'bütçe kaynaklarıyla' yapılacak

Kamuoyunda şehir hastaneleri olarak bilinen ve devletin Kamu Özel Ortaklığı (KÖİ) modeliyle, özel şirketlere yaptırdığı hastane yönteminden vazgeçildi. Samsun'un Canik İlçesi Gürgenyatağı mevkiinde daha önce Kamu Özel Ortaklığı (KÖİ) yöntemiyle yapımı planlanan Samsun Şehir Hastanesi, yöntem değişikliği nedeniyle 'bütçe' kaynaklarıyla yapılacak.

BAKANLIK BÜTÇESİYLE YAPILACAK

Eski Sağlık  Bakanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, Sağlık Bakanlığı'nın şehir hastanelerinin yapımında Kamu Özel Ortaklığı (KÖİ) yönteminden vazgeçtiğini, bundan sonra yapılacak şehir hastanelerinin bütçe kaynaklarıyla yapılacağını belirtti. 

YATIRIM PROGRAMINDA

Samsun Şehir Hastanesi'nin yapımının Sağlık Bakanlığı'nın yatırım programında yer aldığını ifade eden Demircan, "En son projeleri hazırlanıyordu. Bu projeler büyük oranda tamamlandı. Önümüzdeki kısa bir süre içerisinde ise ihaleye çıkmasını bekliyoruz. Samsun Şehir Hastanesi bakanlık tarafından yapılacak hastaneler arasında yer alıyor" diye konuştu.

EN BÜYÜĞÜ OLACAKTI

Bin 100 yatak kapasitesi ile Samsun’un en büyük sağlık merkezi olması planlanan Samsun Şehir Hastanesi, 3 farklı hastaneyi bünyesinde barındıracak. Dönemin Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, yaklaşık 2 yıl önce ihalenin kısa sürede yapılacağını ve 2018 yılı içinde de yapımına başlanacağını söylemişti. Seçim dönemi Samsun'da miting yapan Erdoğan ise ihale sürecinin devam ettiğini açıklamıştı.

YERİ DE TARTIŞILMIŞTI

Samsun Şehir Hastanesi’nin yer tespiti çalışmaları sırasında karar verilen ilk yer İlkadım ilçesiydi. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın daha büyük bir arazi talebi üzerine hastanenin adresinin Canik ilçesine taşınmasına karar verilmişti. Ormanlık bir araziye sahip olan ilçede, hastane inşaatı için ağaçların kesilecek olması ise tartışma konusu olmuş, çevreciler bu duruma karşı çıkmıştı.

2018'DE BAŞLANACAKTI

İhalesi yapıldıktan sonra inşaat çalışmalarına 2018 yılının içinde başlanması planlanan şehir hastanesinin bitirilmesi için verilen süre 2,5 yıldı. Yani inşaat süreci göz önünde bulundurulduğunda en geç 2021 yılında hastane tamamlanacaktı.


KÖİ'DEN VAZGEÇİLMESİ DOĞRU

Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, başından beri KÖİ finansman modelinin bir milletin geleceğini ipotek altına almak olduğunu savunduklarını ve şimdi bu yanlıştan geç de olsa dönülmesinin olumlu olduğunu belirtti. Gelişmiş ülkelerin bu modelin yanlışlığını görüp çoktan vazgeçtiğini belirten Erkan büyük hastane kampüsleri oluşturmak yerine, 200-600 yatak kapasiteli hem hizmet hem de ekonomik olarak sistemi sıkıntıya sokmayacak sağlık kuruluşlarına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Erkan, "Samsun'da şehir hastanesine mi ihtiyaç var yoksa ilçelerin nüfuslarına göre ikinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık kuruluşlarına mı? Bakanlığın önce bunu tespit etmesi gerekiyor. Örneğin Atakum'a 250 yataklı bir devlet hastanesi yapılması gerektiği açık. Bütün birimleri bir kampüste toplayıp orada hizmet vermeye dönük bir çaba doğru değil" diye konuştu. 

İLÇE HASTANELERİ YAPILSIN

Samsun'da büyük bir devlet ve üniversite hastanesi bulunduğuna dikkat çeken Türk Sağlık-Sen Samsun Şubesi Başkanı Erdoğan Çakmak ise, bu phastanelerin kamu-özel ortaklığıyla yapımından vazgeçilmesinde geç bile kalındığını söyledi. Ekonomik olarak darboğazda olan ülkemizde şehir hastanelerinin yapımının gereksiz olduğunu savunan Çakmak, mevcut hastanelerde bile sağlık personelinin yetersiz olduğunu belirtti. Çakmak, “Türkiye'de yaşanan ekonomik durgunluk finansman yatırımlarını da etkiledi. Samsun Şehir Hastanesi, Tekkeköy, Atakum ve Kavak'ta yapılması planlanan devlet hastaneleri de ikinci bir emre kadar durduruldu. İlçe hastaneleri şehrimiz için çok gerekli. O hastaneler faaliyete geçtiği zaman zaten şehir hastanesi ihtiyacı kalmayacak. Samsun bir sağlık şehri. Var olan hastanelerde bile yeterli sağlık personeli yok. Yapılması planlanan şehir hastanelerinde hedeflenen otel konforu, vale hizmeti gibi şeyler olmasa da olur. Eğer hasta, beklediği sağlık hizmetini alamıyor, aradığı doktoru bulamıyorsa bunların hiçbir önemi yok. Önceliğimiz yeterlik sağlık çalışnı olmalı. O yüzden çevre ilçelerdeki hastanalerin açılması merkezi zaten rahatlatacaktır” diye konuştu.
Kaynak: Samsun Gazetesi

GÜNCEL Haberleri

Bağlan Vilayetinde Şii Hazaralara saldırı: 10 ölü
Kalecik Hanımeli Kadın Kooperatifi’nin yeni projesine destek
Ağır hasarlı araçlara ağır ceza!
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye enerji krizlerini başarıyla aştı
AK Parti Ardahan Milletvekili Koç’dan TİMBİR’e ziyaret