Her yerde bulunabilmesi ve ucuz olmasıyla sıradan bir yiyecek olarak görülen simit, aslında saraylı ve padişah hediyesi sayılacak kadar değerli bir yiyecek. Tarihi Osmanlı İmparatorluğu’na dayanan simidi, büyük-küçük herkes çok severek yiyor. Ancak, Samsun’da yapılan simidin tadı, kullanılan malzemeden mi bilinmez, oldukça farklı ve lezzetli.
İLK TESCİLLENEN SİMİT
Simit için açılan özel fırınlar, sabahın dördünde işe koyulan ustalar, Samsun’da simit üretiminin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Kahvaltının ve ara öğünün vazgeçilmezi Samsun simidinin eşi ve benzerinin olmadığı ise Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. Samsun simidi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusuyla coğrafi işaret tescilli ürünler kapsamında, 2012 yılında Türkiye’de ilk tescillenen simit olarak tarihe geçti.
SAMSUN SİMİDİNİN ÖZELLİĞİ
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun simidinin hamurunun yarı sert, mayasının olabildiğince az, pekmez olarak genellikle dut pekmezinin ve üretimde bol susam kullanılmasının Samsun simidinin en önemli ayırt edici özellikleri olarak sıralamıştı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DA DA ÇOK SEVDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da Samsun’a ziyaretlerinde Samsun simidini yiyerek, beğenilerini dile getirmişlerdi.
SAMSUN’UN KÜLTÜRÜ
Peynir ve çay ile birlikte muhteşem bir üçlü olan Samsun simidinin tadını başka bir yerde bulmak oldukça zor. Samsun’un en önemli kültürlerinden olan Samsun simidini almak isteyen vatandaşlar, simit evlerinin yanı sıra, özellikle belli bölgelerde yer edinen sokak simitçilerini tercih ediyor.