Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık üreticilerine önemli uyarılarda bulundu. Sağlam, Samsun'da fındık alanlarında son yıllarda yaygın olarak görülen külleme hastalığı ile zamanında mücadele edilmediğinde verim ve kalite kayıpları meydana geldiğini söyledi.
HASTALIK BİTKİDEN BİTKİYE YAYILIYOR
Küllenme hastalığının fındık için önemli bir hastalık olduğunu kaydeden Sağlam, "Külleme hastalığı bir fungus olup, kışı yere dökülen yapraklarda ve hastalıklı bitki artıklarında geçirir. Hastalık ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde belirtilerini gösterir. Hastalık rüzgarla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır. Külleme hastalığında, yapraklardaki belirtiler, yaprağın her iki yüzeyinde de oluşabilir. Hastalık etmeninin, yaprakların alt kısımlarında gelişmesi ile ilk başlarda üst kısımlarda renk açılmaları ve sarımsı lekeler halinde belirtileri görülür. Daha sonra ilerleyen zamanlarda yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye, kıvrılmaya başlar ve vaktinden önce dökülürler. Genç sürgünlerde ve yapraklarda yüzeyde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü oluşmakta; ilerleyen dönemlerde renkte matlaşma ve kahverengileşme meydana gelmektedir. Özellikle erken dönemde hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlenmektedir."
İLAÇLA MÜCADELE ŞART
Fındıkta külleme hastalığına karşı kültürel ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulandığını kaydeden Sağlam, "Fındık üreticilerimizin külleme hastalığına bağlı ürün ve kalite kaybı yaşamamaları için tavsiyesi bulunan ilaçlardan biri ile vakit geçirmeden ilaçlı mücadele yapmalı. İlaçlı mücadelenin fındık bahçelerinde iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmasına dikkat edilmeli. Yağmurlu ve mevsim için anormal sayılabilecek çok sıcak günlerde ve güneşli günlerde öğle saatlerinde ilaçlama yapmaktan kaçınılmalı. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalı ve koruyucu maske gözlük ve eldiven mutlaka kullanılmalı" diye konuştu.