Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü tarafından düzenlenen “Ülkemizde Kenevirin Durumu ve Geleceği” konulu toplantı, Samsun protokolünün geniş katılımı ile gerçekleşti.
OMÜ Sahil Tesislerinde düzenlenen toplantıya; Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Samsun Milletvekilleri Fuat Köktaş, Dr. Ahmet Demircan ve Orhan Kırcalı, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdür Yardımcısı Ziraat Yüksek Mühendisi Şahin Gizlenci, kamu kurum temsilcileri, STK’lar ve akademisyenler katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında kenevir bitkisiyle ilgili kötü algıyı yıkan konuşmasından sonra, ülkemizde kenevire bakış açısının değiştiğini kaydeden Enstitü Müdürü Aytaç, projenin yürütülmesinde emeği ve katkısı olanlara teşekkür etti.
KENEVİRİN ETİNDEN SÜTÜNDEN YARARLANMALIYIZ
AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş hükümetin, kenevir ile ilgili yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi vererek şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanımızın, kenevirin merkezinin Samsun olmasına yönelik konuşmasından sonra bu konunun Samsun nezdinde sahiplenilmesi adına konuşmalar, çalışmalar gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanımıza gerçekleştirdiğim sunum ve hazırladığım raporun ardından bu konuda bir süreç başladı. Akabinde pandemiden dolayı telekonferans yoluyla Tarım ve Sanayi bakanımızla bir toplantı daha gerçekleştirdik. Bu konu yalnızca Tarım Bakanlığını ilgilendirmiyor. Sağlık Bakanlığı, İçişleri bakanlığı, Sanayi Bakanlığı ve hatta Adalet Bakanlığını da içeren çok boyutlu bir konu. Bu doğrultuda ciddi bir mesafe kat ediliyor. Kenevir yalnızca tekstilde ip olarak kullanılacak bir ürün değil, etinden sütünden her yönünden faydalanabiliriz.”
YOL HARİTASI BELİRLEMELİYİZ
Kâğıt, tekstil gibi alanlarda kenevirin aktif bir şekilde piyasaya girebilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Fuat Köktaş “Kenevirin bunlara ek olarak yağından da faydalanmalıyız. Mesela Kanada’daki araştırma merkezleri cannabidiol içeriği yüzde 2 seviyelerinde olan kenevir çeşitleri ile ilgilenmekte olduklarını söylediler. Ancak biz burada Selim Aytaç hocamızın önderliğinde Kenevir Araştırmaları Enstitüsünde yüzde 8 cannabidiol içeriğine sahip kenevir bitkisi elde edebiliyoruz. Burada, verimi yüksek, lifi daha dayanıklı, yağ içeriği daha zengin ürünleri elde etmemiz gerekiyor. Bu görev bizlere ve diğer paydaşlara düşmektedir. Elde ettiğimiz ürün ve bilgileri heba etmeden, Samsun merkezli olarak hayata geçirmek adına mücadele etmeliyiz. Yalnızca lifi ve sapıyla değil, aynı zamanda otomotiv, ilaç, kozmetik, gıda gibi sektörlerin de bu üründen faydalanmasıyla ürünü daha ekonomik bir konuma eriştirebileceğimizi düşünüyor, yol haritamızı da bu doğrultuda belirlememiz gerektiğini ifade ediyorum” şeklinde konuştu.
ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK
Yapılan araştırmalara göre kenevirin dünya genelinde 60 milyar dolarlık bir ciroya sahip olduğunu vurgulayan Fuat Köktaş “2035 yılında ise bu paranın 270 milyar dolara çıkacağı ön görülüyor. Çünkü artık dünyanın doğal ürünlere dönmeye başladığı, kimyasal ürünlerden uzaklaştığı bir dönemdeyiz. Kısacası kenevirin hem ülke ekonomisine hem de sağlığa katkısı oldukça fazla” dedi.