Samsun'un dünyanın en tehlikeli fay hattı olan 'Kuzey Anadolu Fay Hattı'na 50-60 km mesafede bulunduğu hatırlatan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü ve Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, deprem konusunda uyarılarda bulundu.
YIKICI DEPREMLER OLABİLİR
Depreme karşı güvenli yapı üretimlerinin çok önemli olduğunu kaydeden İMO Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, "Deprem öncesi alınacak tedbirlerin en önemlisi, güvenli yapı üretimi. Güvenli yapı üretmek için yapı üreteceğimiz araziyi bölgeyi tanımak bilmek lazım. Doğru projelendirmek lazım, doğru malzeme ve iyi bir denetimle yapıyı üretmek lazım. Türkiye’nin ve Samsun’un deprem geçmişine baktığımızda istatistiklerde belli periyotlarda belirli yıkıcılıkta büyük depremlerin olduğunu ve olabileceğini bize gösteriyor. Ciddi bir deprem riski altındayız. Mevcut yapı stokumuza baktığımızda Samsun’da denetimsiz, ruhsatsız, zorlanmış projesine uymayan veya hiç olmayan kim tarafından hangi malzemeyle yapıldığı belli olmayan yüzde 50’den fazla yapı var. Bu risk unsurunu ciddi derecede artırıyor” diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİRLE ORTAK ÇALIŞMA YAPMAK İSTİYORUZ
Öncü açıklamalarını şöyle sürdürdü, “Oda olarak hazırladığımız ve Samsun Büyükşehir Belediyesi dahil İlkadım, Atakum ve Canik Belediyelerine sunduğumuz bir deprem master planı ön çalışmasını yapıyoruz. Bu çalışmayı Büyükşehir Belediyesi ile ortak olarak yapmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
YAPILAŞMADA DENETİM PROBLEMLERİ VAR
Jeoloji Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz ise yapılaşmadaki denetim problemleri olduğunu belirterek, "Yaşadığımız şehirde deprem açısından ne kadar güvendeyiz?’ Eğer bu soruya ‘tabii ki güvendeyiz hiçbir sorun yok’ diyebiliyorsak evet hazırız ama kafamızda kaygılarımız varsa net cevabımız yoksa hazır değiliz. Kilometrelerce uzaklıkta olsak bile Kuzey Anadolu Fay Hattı ile aynı güzergah üzerindeyiz. Biz eğer doğru bir şekilde zemin etütlerini yapmazsak buna göre proje geliştirecek inşaat mühendisleri ve diğer mesleki disiplinler ciddi anlamda yanılgıya düşer. Bu zemin etütleri, ruhsat verildiği belediyeler tarafından son derece ciddiye alınıp denetlenmesi gerekiyor. Yani biz jeoloji mühendislerinin hazırladığı zemin etüt raporlarını lütfen bir format gereği almasınlar. Belediyeler bu konuda taşın altına elini soksunlar, bu konudaki denetimi yapsınlar. Çünkü buna göre projeler geliştiriliyor, ruhsat veriliyor bu da bize alt yapısının sağlam olmasını sağlayacak depreme hazırlık noktasında” diye konuştu.