Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seçim yasasıyla ilgili iki hafta önce yapılan sunumun ayrıntıları ortaya çıktı. Erdoğan'ın tercihleri doğrultusunda metin üzerinde çalışmalar yapıldığı öğrenilirken, taslağın son şekli Erdoğan'a sunularak onayı alındıktan sonra MHP'ye götürülecek. Ardından diğer siyasi partilere sunulacak. MHP ile yapılacak çalışma sonrasında Meclis'in gündemine gelecek.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında yürütülen seçim yasasıyla ilgili değişiklikler hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapılan sunumun ayrıntılarını köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, taslak üzerinde önemli değişiklikler yapıldığını belirtti. Erdoğan'ın Türkiye Milletvekilliği önerisini "Gerek yok" diyerek paketten çıkardığını yazan Selvi'nin makalesindeki ilgili kısım şu şekilde;
YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER
1- Seçim barajı yüzde 7: 12 Eylül darbesinin ürünü olan yüzde 10 seçim barajı değişiyor. AK Parti'nin çalışmasında yüzde 7 ve yüzde 5 oranları öne çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapılan sunumdan sonra ibre yüzde 7'ye döndü.
2- İttifak barajı olacak mı?: AK Parti'nin çalışmasında seçim barajının yüzde 7'ye indirilmesi yer alıyor. Bu oranın ittifaklar açısından da geçerli olması düşünülüyor. MHP ise seçim barajının yüzde 7 ya da 5'e indirilmesi ancak ittifaka giren partiler için seçim barajının yüzde 10, 12 ya da 14 olmasını öneriyor.
TÜRKİYE MİLLETVEKİLLİĞİ PAKETTEN ÇIKTI
AK Parti'nin çalışmasında Türkiye milletvekilliği önerisi yer alıyordu. 100 ya da 150 milletvekilinin partilerin, seçimlerde aldıkları oyların tamamına paylaştırılması planlanıyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Gerek yok" diyerek Türkiye milletvekilliğini taslaktan çıkardığı öğrenildi.
GRUP KURMA SEÇENEĞİ KALDIRILIYOR
Seçimlere girmek için grup kurma seçeneği kaldırılıyor. Seçimlere girmek için Türkiye'nin yarısından fazlasında teşkilatlanma ve büyük kongre yapma yeterli görülüyor.