Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü tarafından Fotonik ile Metroloji: Bilim, Teknoloji, Üretim Ekonomisine Etkisi” başlıklı konferans düzenlendi. Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansın katılımcıları arasında bölüm hocaları, akademisyenler ve öğrenciler yer aldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Koç Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Serpengüzel, sunumunda fotonik, optik fotonik, fotonik metroloji ilişkisi ve fotonik ve metrolojinin ekonomiye etkisi konularında katılımcılara değerli bilgiler verdi.
AR-GE MÜDÜRÜ DOKTORALI DEĞİL
Sunumunda gelişmiş ve kalkınmış ülkelerdeki araştırma merkezlerinden örnekler veren Prof. Dr. Serpengüzel, “Bizde doktoralıların yüzde 90’ı üniversitelere gidiyor gelişmiş ülkelerde ise doktoralıların üçte biri üniversitelere, üçte biri araştırma merkezlerine, üçte biri de sanayiye gidiyor. Dolayısıyla bu ülkelerde dağılım makul ve dengeli, bu yüzden doktoralıların dağılımı çok önemli; bu anlamda bizde de üçe ayrılması lazım. Mesela araştırma geliştirme (AR-GE) merkezi var, müdürü doktoralı değil, aksine onun doktoralı olması gerekiyor.”
FOTONİK PLATFORMLAR EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR
Avrupa’nın fotonik platformları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Serpengüzel “Platformların amacı; üniversiteleri, araştırma merkezlerini, sanayicileri ve politikacıları bir araya getirip sektörde altyapıyı iyileştirmek ve böylelikle ekonomiye katkı sağlamaktır” diye konuştu.