Samsunspor Teknik Menajeri Yücel Uyar, altyapı hedefleri ile ilgili açıklamalarla Samsunspor taraftarını ve kamuoyunu bilgilendirdi. İşte Uyar'ın yaptığı açıklama;
Neredeydik? , neredeyiz?
Samsunspor Süper Lig’de oynadığı yıllarda, altyapısı oyuncu yetiştiren ve Türk futboluna yıldız oyuncular sunan bir kulüptü. Samsunspor; Ercan, Ertuğrul, Celil, Serkan, Cenk, İlhan vb. birçok yıldız oyuncuyu Türk futboluna kazandırmıştır. O yıllarda profesyonel oyuncu kadrosunda 10 - 13 Samsunlu futbolcu ya da Samsunspor’ da yıldızı parlamış futbolcular vardı. Bugün maalesef 2. ligde oynamamıza rağmen profesyonel kadromuzda Ercan, Furkan, Enes, Canberk olmak üzere sadece 4 Samsunlu oyuncu bulunmaktadır.
O günlerde altyapıda rakiplerimiz Gençlerbirliği, Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor gibi takımlar iken bugün bölgesel ligde oynuyoruz.
Nerede olmak istiyoruz?
Başkanımız İsmail Uyanık’ın vizyonu ile; Yılport Samsunspor olarak futbol akademimizi kurmak; Samsun ili ve çevresinde var olan potansiyeli harekete geçirmek istiyoruz. Başkanımız bunun ilk adımı olarak geçen sezon başında bütün amatör kulüplerin vize bedellerini ödeyerek Samsun amatör kulüplerinin bizim için ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Ayrıca bu yıl amatör kulüpler ve Samsunspor arasında yapılan protokol ile profesyonel olabilecek genç oyuncuların önceliğinin Samsunspor olması adına önemli bir sözleşme imzalanmıştır. Böylece elit genç oyuncuların Samsunda kalarak Samsunspor’ a kazandırılmaları sağlanmış olacak ve terse göç önlenmiş olacak.
Ayrıca hayata geçirilmesi planlanan Samsunspor Futbol Akademisi Tesislerinin bütün amatör takımlarımızın faydalanabileceği şekilde dizayn edilmesi planlanmaktadır.
Burada bize düşen en büyük görev yetenekli yıldız adayı oyuncuları bulmak ve bunları en iyi şekilde antrene edip geliştirerek, geleceğe hazırlamak olacaktır.
Bunun için Samsunspor Kulübü Avrupa’nın en çok yıldız oyuncu üreten; Belçika’nın Genk kulübüyle eğitim işbirliği anlaşması yapmıştır. Bu anlaşmanın içeriğinde her ay bir hafta süre ile Genk kulübü’ nün eğitimcileri Samsun’ a gelerek hem genç oyuncu gelişimi hem de antrenör gelişimi üzerine eğitimler yapacaktır. Antrenörlerimizi geliştirmeden futbolcularımızı geliştirmemiz mümkün değildir.
Futbolun 3 bileşeni vardır. Antrenman, beslenme ve dinlenme. Bu bileşenlerde biri eksik olduğunda maalesef yeterli başarı elde edilememektedir.
Bütün bunları dikkate alarak yeniden planlama yapma ihtiyacı doğmuştur. 31 Mayıs 2019 tarihinde Samsunspor alt yapısında çalışan bütün antrenörlerimizin sözleşmeleri bitmiştir.
Profesyonel takımların altyapısında antrenörlük belgeleri yetmediğinden dolayı sözleşme yapamayan çalışan arkadaşlarımız Gökhan Sultan Yıldız, Ali Osman Yılmaz ve Emir Ateş’e hizmetlerinden dolayı teşekkür edilmiştir; belgelerini ve eğitimlerini tamamladıklarında kapımız onlara her zaman açık olacaktır. Ayrıca Bülent Çelik, Hakan Niş, Polat Canpolat ve Muzaffer Türkdönmez’e hizmetlerinden dolayı teşekkür edilmiş yeni sezonda kendileriyle sözleşme yenilenmeyeceği iletilmiştir.
AKADEMİ
Yücel Uyar
Mehmet Aydın – Koordinatör
Mustafa Demirci – İdari Sorumlu
U19 Ali Bilgici (Pro Lisans) – Recep Sermet Boyer (UEFA A – Atletik Performans Ant.)
U17 Akın Türker (UEFA - Elit A) – Murat Atalar (UEFA B)
U16 Mustafa Güngör (UEFA A) – Mahir Yatkın (UEFA B)
U15 Aydın Akay (UEFA – Elit A) – Ertuğrul Özdemir (UEFA B – Kursiyer)
FUTBOL OKULU
U14 Burak Öztekin (UEFA B)
U13 Ali Bucan (UEFA A)
U12 Levent Açıcı (UEFA B- Çocuk Futbolu Sertifikasyon Programı)
U11 Ahmet Çağlayan (Analist)
U10 Mert Saydan (Ritm, Koordinasyon ve Eğitsel Oyun Uzmanı)
KALECİ EĞİTİM DEPARTMANI
Adnan Öztekin (Profesyonel Kaleci Antrenörü) – Departman Sorumlusu
Mehmet Bayraktar (Profesyonel Kaleci Antrenörü)
Kemal Ergin (UEFA B – Kursiyer)
Kadir Tütüncü (UEFA B – Kursiyer)
Oğuzhan Altay (UEFA B – Kursiyer)
Genel felsefemiz genç oyuncuların en iyi şartlarda TESİS, ANTRENMAN, BESLENME VE DİNLENME ihtiyaçlarına cevap verebilmektir.
- Oyunun iki yönüne bakarak değil tamamına bakarak değerlendirmeliyiz.
- Daha hızlı, daha kuvvetli, daha güçlü oyuncular hazırlamalıyız.
- Oyuncu bu hızını, gücünü, kuvvetini düşünce hızıyla birleştirebilmelidir.
- Daha yaratıcı oyuncular üretmeliyiz.
- Oyunun psikolojik tarafını iyi oynayan oyuncular hazırlamalıyız.
- Yetenekli oyuncuları kendileri gibi yetenekli veya daha yetenekli oyuncularla eşleştirip geliştirmek.
GENÇ TAKIM → GEÇİŞ → PROFESYONEL TAKIM
Kariyer küçük adımlardan oluşur. Biz bunların birçoğunu göremeyiz.
Bu oyuncudan olmaz dememek gerekir.
Neden olmaz? Ne eksik? Bu soruları mutlaka sormamız ve cevaplamamız gerekir.
- Olmasını bekledik ama olmadı.
- Davranışlarını değiştirmedi gibi söylemleri ortadan kaldırmamız için çok çalışmamız gerekiyor.
Antrenörden mi? Aileden mi? Sosyal çevreden mi? Eğitimden mi? Bu soruların cevaplarını bulduğumuzda yapılan yanlışları en aza indireceğimizi düşünüyoruz.
Samsun futbolunun geleceği; YARIN İÇİN BUGÜN sloganıyla başlıyor.
Saygılarımla.