Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, BloombergHT’de Gizem Uzuner’in sunduğu Piyasa Hattı programına Skype ile canlı yayın konuğu oldu. Piyasaların durumu hakkında bilgi veren Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Ramazan ayına günler kala, iç pazarlarda hareketlenmenin başladığını açıkladı.
RUSYA'DAKİ HER HABER SEKTÖRÜ ETKİLİYOR
Rusya'nın buğday ihracatına getirdiği kısıtlamalardan etkilendiklerini kaydeden Ulusoy, "Rusya dünyanın en büyük buğday ihracatçısı ve Türkiye'nin de en fazla buğday i ithalat yaptığı ülke. Dolayısıyla Rusya'daki her haber sektörümüzü etkiliyor. Rusya'da 15 Şubat'ta 25 euro 1 Mart'ta tekrar 50 euroluk ihracatta bir vergi uygulaması devreye alındı. Akabinde de Rusya bir yüzen vergi mekanızmasını devreye alacağını sezonda belirtti. Dolayısıyla bu sektörün geneli için şu mesajı veriyor. Rusya artık dünyadaki fiyat hareketlerine yukarı gidişlerine destek olacak ama bu kendi iç piyasasındaki enflasyon artışlarına etkilememesi için de arada böyle bir vergi uygulaması getirecek" diye konuştu.
2021 BUĞDAY FİYATLARI BEKLENTİLERİ
2021'deki buğday fiyatı beklentileriyle ilgili bilgi veren Ulusoy, "Mevsimsel olarak nisan ayına geldik. Temmuz ayından itibaren Kuzey kürede dünyanın yüzde 76'sı üretilen kısımda hasat gelecek. Dolayısıyla şu an gördüğümüz geri çekilmeler her sene nisan, mayıs, haziran aylarında gördüğümüz geri çekilmeler. Aksi bir haber akışı olmazsa yani hasatla ilgili olumsuz veriler, verimin düşebileceğine dair veriler gelmezse, bunlar her zaman yaşadığımız geri çekilmeler. 400 - 600 dolar bandından 700'lere kadar bu sene içerisinde çıkışı gördük. Pandeminin ve diğer haber akışların bunda etkisi vardı. Şu anda 600'e doğru geri çekildi. Yeni bandın ton fiyatından konuşursak 220 ile 270 dolar arasında olabileceğini önümüzdeki sezon için tahmin ediliyor. Zira şu anda yeni sezon bağlantılı satışlar, 235-240 dolar seviyesinden gerçekleşiyor. Bu da geçtiğimiz yıla göre dolar bazında yüzde 20'lik bir artışa tekabül eder. Çünkü geçtiğimiz 190- 210 dolar arasında fiyatlar görmüştük" dedi.
KONTEYNER SORUNU ŞİDDETLİ BİR ŞEKİLDE KENDİNİ HİSSETTİRİYOR
Sektördeki konteyner sorunu nedeniyle ihracatın olumsuz etkilendiğini ifade eden Ulusoy, "Konteyner sorunu maalesef oldukça şiddetli bir şekilde kendini hissettiriyor. Un sektöründe ihracatında baktığımızda karayolunda ulaşabildiğimiz pazarlar bizim pazarımızın yarısı. Diğer pazarlara denizaşırı ulaşmak zorundayız ve bunun içerisinde konteynırın çok önemli bir payı var. Konteyner sorunu bizleri de oldukça etkiliyor artık sektörümüz buna alternatif çözümler bulmaya başladı. Kuru yük gemileri ile deniz yolunu kullanmak bu alternatiflerinden biri. Bu şekilde konteyner krizin etkisi azaltılmaya çalışılıyor. Konteynerın ticarette yarattığı fırsatlar dökme gemide o derece rahat değil. Türkiye'nin toplam ihracatına baktığınızda etkisini gösteriyor. Türkiye'nin mart ayı sonu itibarıyla toplam değer bazında, bir önceki yılın ocak, şubat, mart aylarına göre yüzde 10.4 lük bir gerileme görüyoruz. Ancak nisan ayında bir miktar daha iyileşme olduğunu söyleyebilirim. Şubat ve martta yaşanan konteyner krizinin zirve seviyesiden bir miktar daha iyi olduğunu şu anda sektör hissediyor."
RAMAZAN ÖNCESİ İÇ PİYASA CANLANDI
Ramazan ayı öncesi iç piyasalarda hareketlenme olduğunu kaydeden Ulusoy, " Ramazan öncesi dönem olduğumuz için hareketli bir dönemdeyiz. Ramazan'da malum pide bizim geleneğimizde ve göreneğimizde yer alıyor. Tatlı ürünlerinde tüketim artıyor. Dolayısıyla iç talebin canlı olduğu bir dönemdeyiz. İhracatda zaten konteyner kaynaklı talebin tedariğe ulaşmaması sorunundan dolayı bir miktar azalmayı bu iç piyasadaki taleple şu anda kapatmak mümkün."