Türkiye’nin dünyanın farklı coğrafyalarında farklı statülerde bulunun Türk toplulukları ile yakın ilişkiler içerisinde olması gerektiğine değinen Usta: “ Türkiye’nin Dünyada farklı statülerde varlığını sürdüren Türk topluluklarıyla her alanda yakın bir işbirliği içinde olması gerektiğini, bunun aynı zamanda küreselleşen dünyada insanlığa yeni bir umut aşılaması açısından inancımız gereği ve tarihimize karşı bir sorumluluk” dedi.
Usta: “Türk çocuğu etrafının sorumluluğunu taşıyan bir insan olarak yetişmelidir. Yapılan araştırmalar neticesinde üniversite gençliğinin kendi milletine mensup diğer grupların dünyanın hangi coğrafyalarında hangi devlet adı ile yaşadıklarını bilmedikleri görülmektedir. Bu yetersizlik ulusal ve uluslararası düzeyde yaşanan güncel siyasi, ekonomik ve askeri gelişmelerin yorumlanması ve yönlendirilmesinde başarısızlıklara sebebiyet vermektedir” ifadelerini kullandı.
Bugün Irak’ta ve Suriye’de yaşanan olaylar neticesinde oradaki insanlara bir umut olarak Türk askeri o bölgelerde görev almaktadır. Bu görevi ve sorumluluğu anlayamamanın nedeni tarih bilincinin ve tarih bilgisinin yetersizliğidir diyen Usta, “Türk tarihi, kültürü ve Türk dünyası hakkındaki bilgi eksikliği ile ortak bir bilince erişim mümkün olamayacağı gibi, kendi içine kapanık, toplumsal dinamiklerini harekete geçiremeyen, varlığını ve yaptıklarını manalandıramayan bir toplumdan öteye geçmek de mümkün olamayacaktır. Türk dünyasının ortak kültürel değerleri, başka devletler içerisinde yaşayan Türklerin, yaşadıkları devlet içerisindeki statüleri farklı açılardan değerlendirilerek incelenecek bir müfredatın gerekliliği ortadadır.” diyerek sözlerini tamamladı.