Türkiye 11. Yemeklik Mantar Kongresi Samsun’da başladı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde gerçekleşen açılışa Samsun Valisi Osman Kaymak, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
ZOR BİR COĞRAFYADAYIZ
Açılışta konuşma yapan Samsun Valisi Osman Kaymak, "Bu topraklarda bizleri rahat bırakmıyorlar. O anlamda 100 yıl önce başlayan bağımsızlık ve kurtuluş mücadelemiz bitmedi, devam ediyor. İşte şu anda belki ordu, Suriye’nin kuzeyinde bir operasyona başlamak üzere. Buradan onlara dua ediyoruz. İnşallah zaferle çıkacaklar. Ve yıllardır Türkiye’yi meşgul eden, terör PKK belasından kurtulmuş olacağız. Zor bir coğrafyadayız. O yüzden güçlü olmak zorundayız. Daha çok üretmek, kişi başına milli gelirleri on binlerden kırk binlere çıkarmak zorundayız. O zaman bize, Trump’ın yaptığı tehditleri yapamayacaklar. Onun için güçlü olmak, çok üretmek zorundayız. O anlamda üniversitelerimizi çok önemsiyoruz” diye konuştu.
MANTAR ÜRETİMİ 65 BİN TONA YÜKSELDİ
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aysun Pekşen, mantar üretimi ve mantar işletmeciliğinde sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Pekşen “1960’lı yıllarda Prof. Dr. Atilla Güner tarafından başlatılan mantarcılık çalışmaları, 1970’li yıllarda Yalova Atatürk Araştırma Enstitüsü’ndeki bir grup araştırmacı tarafından hız kazandırılmıştır. 1973 yılında 80 ton olan mantar üretimimiz, günümüzde 65 bin tona yükselmiştir. Hem tüketim miktarı hem de ülkemizin ekolojik ve stratejik konumu nedeniyle ihracat durumu düşünüldüğünde mantar üretiminin ve sektörünün hızla büyüdüğünü görüyoruz ve hızla da büyüyeceğini söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.
11. Yemeklik Mantar Kongresi, mantar üzerine düzenlenecek tartışma ve uygulama programlarıyla 11 Ekim'e kadar devam edecek.