Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, “Cumhuriyet burada planlandı. Kurtuluşumuzun planlarının yapıldığı müzemizi görmeye herkesi davet ediyorum” dedi.
İlkadım ilçesi Kale Mahallesi Mecidiye Caddesi üzerine 1902 yılında inşa edilen ve öncelerinde Mantika Palas olarak halka hizmet veren şimdiki adı ile de Gazi Müzesi (Gazi Museum / Mantika Palace) diye adlandırılan müze, 2018’in ilk 9 ayında yaklaşık 50 bin kişiyi ağırladı. Yaz aylarında ziyaretçi yoğunluğunda artış yaşandığını belirten müze yetkilileri, ziyaretlerin; bireysel turist ziyaretlerinden daha çok 10 Kasım, 29 Ekim, 19 Mayıs gibi tarihlerde okul turları ve askerlerden ağırlık gördüğünü söyledi.
ŞAHİN: SAMSUN CUMHURİYET’İN ŞEHRİDİR
Konuya ilişkin açıklama yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, “Samsun, Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından en önemli kenttir. Kendimiz, Milli Mücadele’nin meşalesinin yakıldığı meşale şehirdir, ilk adımın atıldığı 19 Mayıs’ın şehridir ve Cumhuriyet’in şehridir. Samsun’umuzda ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ve onun kurduğu Cumhuriyet’in izlerini taşıyan müzemiz, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Müzemiz, Cumhuriyet’in ilk tanıklarındandır. Cumhuriyet burada planlandı. Kurtuluşumuzun planlarının yapıldığı müzemizi görmeye herkesi davet ediyorum” dedi.
GAZİ MÜZESİ
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadeleyi başlatmak üzere, beraberindeki 18 silah arkadaşı ile 19 Mayıs 1919 Pazartesi sabahı Samsun’a karaya çıktığında, Mantika Palas olarak adlandırılan bu otel de konakmış ve Kurtuluş Savaşı’nın ilk planlarını da burada yapmışlardır. O günün anısına, Mantika Palas Otel’in anahtarı 1926 yılında, Samsun Valisi Fahri Bey’in başkanlığındaki Samsunlu bir heyet tarafından Samsun halkı adına İstanbul’da Mustafa Kemal Paşa’ya teslim edilmiştir.
Mustafa Kemal Paşa eşi Latife Hanım ile birlikte Samsun’a ikinci gelişlerinde (20 Eylül 1924) Şehinzade Remzi Beyin evinde konuk olmuşlardır. Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a üçüncü gelişlerinde, (16-18 Eylül 1928) ve dördüncü gelişlerinde (22-26 Kasım 1930) Samsun halkının kendilerine hediye ettiği bu binada konaklamıştır. Atatürk’ün ölümünden sonra kız kardeşi Makbule Hanım’a geçen tarihi bina, 13 Eylül 1939’da Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılarak, 4 Ekim 1940 yılında Gazi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Alt katı önceleri Atatürk Halk Kütüphanesi ve Samsun Oda Tiyatrosu olarak hizmet veren Gazi Müzesi, 1995’te Kültür Bakanlığı’na devredilmiş ve yeniden düzenlenerek 8 Kasım 1998 tarihinde tekrar hizmete açılmıştır. 2006 yılında son bir yenileme ve Samsun’daki Atatürk Müzesi’nde bulunan koleksiyonlarında bu binaya taşınması ile her iki katı da Gazi Müzesi olarak 22 Mayıs 2006 tarihinden yeniden ziyarete açılmıştır.