Samsun’da, Milli Mücadele'nin 100. yılı münasebetiyle 16-18 Ekim 2019 tarihleri arasında OMÜ Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenecek olan '11. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu'nun açılışı yapıldı. Açılışa Samsun Valisi Osman Kaymak, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcıları, 11. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı, OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Şen, Türkiye'nin çeşitli illerinden ve yurt dışından çok sayıda Türkolog, akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.
DİL ÇOK ÖNEMLİ BİR YERDE
Açılışta konuşma yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Bu günü geleceğe taşıyan en önemli değerlerimizden olan dilin kendisini koruması özel duvarlar örülerek sağlanacak bir şey olmadığını biliyoruz. Dün de diller bir birinden etkilendi, bu gün de etkileniyorlar, yarında etkilenecekler. O nedenle dilimizi korumanın duvarlar örerek bu irtibatı koparmaktan geçmediğini de biliyoruz. Bir milletin güçlü kalabilmesi için dil çok önemli yer tutmaktadır” diye konuştu.
BİLİM ADAMLARINA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR
Vali Osman Kaymak ise sempozyumda yaptığı konuşmasında, “Asırlar süren bir birikimle oluşan kültürümüzün en önemli taşıyıcısı hiç şüphesiz dilimizdir. Yahya Kemal de manasını, ‘Türkçe ağzımda annemin ak sütü gibidir’ sözüyle bulan lisanımız aynı zamanda milletimizin tarih sahnesindeki teminatıdır. Bu hususta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Türk milleti, geçirdiği nihayetsiz felaketler içinde ahlakının, ananelerinin, hatıralarının, menfaatlerinin, kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde muhafaza olduğunu görüyoruz. Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir’ tespiti durumu özetler mahiyettedir. Türkçe soylu bir dildir. Bu soyluluk köklü oluş yanında miras alınan asalete de işaret eder. Dilimizin gücünün ortaya konulmasında siz değerli bilim insanlarına önemli vazifeler düşmektedir. Onu bir kuyumcu titizliğiyle ele alarak imkân ve zenginliklerini ortaya koyacağınız çalışmaların niteliği yükseldikçe milletimizin göğsü kabaracaktır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Kaymak, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Türk Halk Müziği Topluluğunun hazırladığı konseri dinleyerek, seslendirilen eserlere tüm katılımcılarla birlikte eşlik etti. Ardından Vali Osman Kaymak, sempozyuma İran'dan katılan ve 2018 yılında Türklüğün büyük ve önemli bir eseri olan Dede Korkut'un 3. nüshasını Türk dünyasına kazandıran Türkmen aydını Valimohammad Khojeh'e lale motifi işlemeli tablo hediye etti.