11. İslam Tarihçileri Kongre ve Koordinasyon toplantısı Samsun'da gerçekleşti
11. İslam Tarihçileri Kongre ve Koordinasyon toplantısı Türkiye’nin farklı İlahiyat Fakültelerinden 150'ye yakın akademisyenin katılımıyla Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti.
Geniş bir katılımla önemli tebliğlerin sunulduğu ve müzakerelerin yapıldığı11. İslam Tarihçileri Kongre ve Koordinasyon toplantısında İslam Tarihinde karşılaşılan problemler ve çözüm önerilerinin yanı sıra yeni bilimsel yaklaşımlar ortaya kondu. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından TRT Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması ikincisi Yusuf Sözen’in Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. 5-6 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen programın selamlama konuşmasını yapan OMÜ İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Metin Yılmaz katılımcılara teşekkür ederek toplantının önemine dikkat çekti. Prof.Dr.Yılmaz “Bu sempozyumun gerçekleşmesinde maddi-manevi katkılarını esirgemeyen 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğüne ve Canik Belediyesine şükranlarını sunuyorum. Ayrıca programın hazırlık aşamasında desteklerini esirgemeyen ekibime teşekkür ediyorum” dedi.
İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsrafil Balcı katılımcıları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İslam Tarihçileri Derneği adına konuşmalarını yapan Prof. Dr. Mehmet Şeker, koordinasyon toplantılarının önemi üzerine konuştu. Önceki toplantılardaki tecrübeleri ile bugünü birleştiren Prof.Dr.Şeker, toplantının bilime sunduğu katkıyı ifade etti. Sonrasında konuşmalarını yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Batuk, İlahiyat Fakültesi’nin bu yıl üçüncü önemli organizasyona ev sahipliği yaptıklarını belirterek bütün katılımcılara teşekkür etti.
Üç oturum halinde gerçekleşen sempozyumun, ‘Siyer Kronolojisinde Yeni Tespitler’ konulu birinci oturumunu Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Fayda yönetti. Tebliğini gerçekleştiren ODTÜ Fizik Bölümü geçmişi olan Dr. Mehmet Apaydın çok etkileyici tespitler ortaya koydu. Özellikle Siyer Kronolojisinin belirlenmesinde, bilimsel verilerin geçmiş tarihlere değişiklik getirmesi dikkat çeken en önemli noktaydı. Müzakerede söz alan oturum başkanı Prof. Dr. Mustafa Fayda, bu tebliğin yeni bir siyer kronolojisi oluşturacak kadar önemli olduğunu vurgulayarak bu ciddi çalışma için takdir ve teşekkürlerini sundu.
Sempozyumun üçüncü oturumunu Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Atçeken yönetti. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Yahya Ayaz ‘Memlük Tarihçileri ve Tarih Yazıcılığına Dair Değerlendirmeler’ konulu tebliğini sundu. Memlük Devleti’nin çok köklü bir kurumsal ve askeri yapıya sahip olduğunu ve bu durumunda birçok kademeye etki ettiğini ifade etti. İslam Tarihi çalışmalarında Memlük Devleti’nin hem bir Türk Devleti hem de bir İslam Devleti olmasına rağmen yeterli ilgiyi görmediğinden yakınan Atçeken, Memlük Tarihçilerinin çok zengin bir tarihi kaynağa sahip olduğunu da ifade etti. Bu konu ile ilgili çokça örnek sunan Prof. Dr. Fatih Yahya Ayaz, katılımcılar tarafından büyük takdir topladı.
Değerlendirme oturumunda moderatör Prof. Dr. Mehmet Şeker’in yanı sıra Prof. Dr. Bahattin Varol, Prof. Dr. Casim Avcı, Prof. Dr. Adem Apak ve Prof. Dr. Rıza Savaş söz aldı. Her bir müzakereci organizasyonun önemine vurgu yaparken katkı sağlayan herkese teşekkürlerini iletti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.