1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 17 Ağustos'un üzerinden 23 yıl geçti... İMO Samsun 17 Ağustos depremini unutmadı
17 Ağustos'un üzerinden 23 yıl geçti... İMO Samsun 17 Ağustos depremini unutmadı

17 Ağustos'un üzerinden 23 yıl geçti... İMO Samsun 17 Ağustos depremini unutmadı

İMO Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak, 17 Ağustos depreminin 23. yılında yaptığı açıklamada, depremi unutturmama ısrarını sürdürmeye kararlı olduklarını belirterek, "Depremi değil ama afeti önlemek mümkün" dedi

A+A-

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak, 17 Ağustos depreminin 23. yılında açıklama yaptı. Talak, bir doğa olayı olan depremin ülkede her defasında afete dönüşmesine bir türlü engel olunamadığını belirterek, 17 Ağustos depreminin unutturmama konusunda kararlı olduklarını söyledi. 

OLASI BÜYÜK BİR DEPREMDE NELER YAŞAYACAĞIMIZ BELLİ DEĞİL


Olası büyük bir depremin Türkiye’ye neler yaşatacağını kestiremediklerini belirten Talak,"TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, tarihimizin en acı depremlerinden 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 23. yılında da temel insan haklarından olan “Barınma Hakkı”nın tüm yurttaşlarımıza sunulabilmesi için depremi unutmama, unutturmama ısrarını sürdürmeye kararlıdır. Bugüne kadar depreme karşı hazırlık, yapı güvenliği, hasar tespiti gibi konularda çokça konuşuldu, bu konular hakkında çokça yazılıp çizildi. Ancak bir doğa olayı olan depremin ülkemizde her defasında afete dönüşmesine bir türlü engel olunamıyor. Çıkarılan yasa ve yönetmelikler, yıllara dayanan çalışmalarla oluşturulan plan ve projeler uygulama aşamasına geçemeden kağıt üzerinde kalıyor. Ne yazık ki yapılan çalışmalar daha çok afet sonrası yara sarma düzeyinde kalıyor. Bir deprem coğrafyasında yer alan ülkemiz tarih boyunca birçok kez yıkıcı depremlerle karşı karşıya kalmıştır. Özellikle Marmara Bölgesinin gerek ekonomik anlamda gerekse sosyo-kültürel açıdan coğrafyamızda merkez pozisyonunu yüzyıllardır koruması nedeniyle, bu bölgede yaşanan depremler ciddi sonuçlar doğurmuştur" diye konuştu. 

17 AĞUSTOS CUMHURİYET TARİHİHİN EN YIKICI DEPREMİDİR


Cumhuriyet döneminin en yıkıcı depreminin 17 Ağustos olduğunu ifade eden Talak, "Cumhuriyet döneminin gerek can ve mal kaybı açısından gerekse sosyal ve ekonomik sonuçları açısından en yıkıcı depremlerinden biri 17 Ağustos 1999 tarihli Gölcük merkezli depremdir. 7,4 büyüklüğündeki bu deprem başta Marmara bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’yi etkilemiştir. Ülkemizin ekonomik anlamda üretim ve ticaret merkezi olan ve yurdun her yerinden göç alan bir bölge olması nedeniyle bu depremin tüm yurttaşlarımızı doğrudan ya da dolaylı olarak etkilediğini söylemek mümkündür. Depremde 20 binden fazla yurttaşımız hayatını kaybederken yaralı sayısı 50 bini aşmıştır. Bölgede yaklaşık 113 bini yıkık ve ağır hasarlı olmak üzere toplam 365 bin bina hasar görmüştür" diye konuştu.

MEVCUT YAPI STOĞU GÜÇLENDİRİLMELİ


Mevcut yapı stoğunun güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Talak, "2011 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konan ve 2012-2023 yıllarını kapsayan "Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı"nda (UDSEP) alınan kararların uygulamaya geçirilmesi depreme hazırlık konusunda en önemli çaba olacaktır. Mevcut yapı stokunun envanterinin çıkarılması konusundaki çalışmalar hızlandırılmalı, mevcut durum tespit edilerek acilen güçlendirilmesi veya yenilenmesi gereken binalar belirlenerek bir plan doğrultusunda yapı stokunun depreme dirençli hale getirilmesi sağlanmalıdır." 


İMAR AFFI ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARIYOR


İmar aflarının ölüme davetiye çıkardığını kaydeden Talak, "Ülkemizde imar afları kaçak yapılaşmanın en önemli teşvik unsurlarından birisi olmuş, toplumun sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşamasını belirsizliğe sokmuştur. Devletin bir binaya iskan ruhsatı vermesi vatandaşına o yapıda güvenle oturabileceği yönünde güvence sunması anlamına gelir. 

SAMSUN DEPREM MASTER PLANI TASLAĞINI  HAZIRLADIK


Talak açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Ülkemiz oldukça zor bir dönemden geçmektedir. Ekonomik anlamda yaşanan kriz koşullarında olası bir büyük depremin sonuçlarının 2001 krizinde yaşananlardan çok daha ağır olacağı açıktır. Üstelik kentlerimiz öylesine kalabalıklaşmış, plansızlık, kaçak yapılaşma öylesine ilerlemiş, afet toplanma alanları ranta açılmıştır ki can ve mal kaybı açısından da büyük bir tehlike bizleri beklemektedir. Başta İstanbul ve Marmara Bölgesi olmak üzere olası büyük bir depremin Türkiye’ye neler yaşatacağını kestirmek zordur. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası olarak hem yetkili kurum ve kuruluşlara hem de tüm kamuoyuna seslenmek istiyoruz: Bu karamsar tabloyu el birliğiyle tersine çevirmemiz mümkündür. Biz İMO olarak tüm bilimsel-teknik birikimimizle, sahada edindiğimiz tecrübe ve yetişmiş kadrolarımızla, başta deprem olmak üzere doğa olaylarının afetlere dönüşmesini önleme konusunda görev almaya hazırız. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sorunlar da bellidir, çözümleri de. Yeter ki çözüm için ortaya irade konulsun. Bu bağlamda Samsun Deprem Master Planı Taslağını hazırladık, ilgilerle paylaştık. Geliştirerek tamamlamak için işbirliği bekliyoruz."

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.