Bakanı Koca: Türkiye’de gündelik hayat tedbirlere tam bir uyumla başlamadı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgınla savaşın ikinci döneminde toplumla birlikte gösterilen çaba ile iyi sonuçlar alınacağını belirterek, "Türkiye’nin pek çok ilinden aldığımız haberlere göre, gündelik hayat, maalesef tedbirlere tam bir uyumla başlamadı"
Sağlık Bakanı Koca'dan önemli açıklamalar
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her çarşamba rutin olarak düzenlenen basın toplantısının Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın açılışı nedeniyle gerçekleştiremediklerini belirterek, yazılı bir basın açıklaması yaptı.
Bakan Koca yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
ÜÇ YENİ ŞEHİR HASTANESİNİ AÇILACAK
Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nın açılışı sebebiyle, basın toplantısını gerçekleştiremediklerini kaydeden Bakan Koca, "Cumhurbaşkanımız ve bakan arkadaşlarımla birlikte İstanbul’dayım. İzleyen birkaç gün de, Prof. Murat Dilmener, Prof. Feriha Öz hocalarımızla, kıymetli Dr. İsmail Niyazi Kurtulmuş’un adını verdiğimiz üç yeni şehir hastanemizin açılış törenleri için yine İstanbul’da olacağız. Rutin Çarşamba basın toplantımızı bugün de yapabilmiş olsaydık kamuoyuyla paylaşacağım bilgilerin en azından bir kısmını siz değerli basın mensuplarına aktarmak istiyorum."
65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTI İÇİN YENİ DÜZENLEME YAPILACAK
Kısa zaman içinde 65 yaş ve üzeri ve 20 yaş altı çocuklar için yeni bir düzenleme yapacaklarını kaydeden Bakan Koca, "Bu uygulama, şu an için, 15-20 yaş grubu gençlerimizi, 65 yaş ve üstü büyüklerimizi, 14 yaş ve altı çocuklarımızı içeremiyor. Kısa bir zaman içinde bu yaş gruplarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılacak ve kamuoyuyla paylaşılacak. Gündemde olan birçok seçenek var. Pandemi’nin tam olarak bilincinde olamayacak yaştaki çocuklarımızın, gençlerimizin ve yaşlılarımızın içinde bulunduğu durumu biliyoruz. Ruh hallerini anlıyoruz. Her yaş grubundan insanların gelişmelere karşı geri bildirimlerini, değerlendirme ve taleplerini duyarlılıkla takip ediyoruz. Bu salgın hastalıkta, süreçlerin ilerleyişi, insanların istek ve taleplerinden tümüyle ayrı düşünülemez. Sağlık camiası olarak bu yaş gruplarından ricamız, biraz daha sabırlı olmaları, bize biraz daha zaman tanımalarıdır. Onların beklentilerini en az onlar kadar taşıyoruz."
PEK ÇOK ÜLKEDE DURUM CİDDİYETİNİ KORUYOR
Pek çok ülkede durumun ciddiyetini koruduğunu belirten Bakan koca, "Bizim başarımız, toplumun her katmanının mücadeleye katılımından, tedbirde sağlanan birliktelikten kaynaklanıyor. Bunun aynı şekilde devam edeceğini, yeni fedakârlıklar gerektirecek şartların oluşmayacağını ümit ediyoruz. Yüksek bir ihtimal olmasa da, eğer risk şartları tekrar oluşacak olursa, yapılacak şey konusunda deneyimliyiz. Fakat buna izin vermemek elimizdedir. Riski, tek dalgada önlemek mümkündür. İkinci dalga olasılığına karşı gücümüz, uygulayacağımız tedbirlerdir."
RİSK DEVAM EDİYOR
Bakan Koca açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Türkiye’nin pek çok ilinden aldığımız haberlere göre, gündelik hayat, maalesef tedbirlere tam bir uyumla başlamadı. Oysa salgında evimizde geçirdiğimiz günlerin tecrübesi, tedbirlere uyumun daha yüksek olmasını gerektirirdi. Koronavirüsle mücadelenin ikinci dönemindeyiz. Riskin devam ettiği, ortadan kalkmadığı dönemdeyiz. Bu dönemin hayat tarzı, ısrarla vurguladığımız gibi, Kontrollü Sosyal Hayattır. Kontrollü Sosyal Hayat, gündelik özgürlüklerimizden fazlaca bir taviz istemiyor. Bizi riskten koruyacak davranışları zorlanarak değil, benimseyerek yapmalıyız.
KONTROLLÜ SOSYAL HAYATIN İLK GEREĞİ MASKEDİR
Tedbirlerin önemine değinen Bakan Koca, "Pandemi ile mücadelede nefes aldığımız, serbestçe sokağa çıkmaya başladığımız günler iki tedbir önemlidir. Biri, maskeyi kıyafetin adeta parçası kabul etmektir. Maske, ağızı, burunu açıkta bırakmayacak şekilde kullanılmalıdır. Virüsün solunum yoluyla geçtiği kesin bilgidir. Fakat sadece bizim maske takmamız yetmez. Başkalarını da bizim gibi maske kullanmaya teşvik etmeli, gerektiğinde uyarabilmeliyiz. Riski, alınacak tedbirlerin karşılıklı olmasıyla yenebiliriz. Kontrollü Sosyal Hayatın ilk gereği, maskedir. Sosyal Mesafe kuralı ise, Kontrollü Sosyal hayatın bir diğer gereğidir. İki kişi, eğer aralarına 1,5 metre mesafe bırakmazsa, mesafe azaldığı oranda virüsün bulaşma riski artmaktadır. Maske bir tedbirdir, ama tek başına zayıf bir tedbirdir. İki tedbir, birbirini tamamlamalıdır."
NORMALLEŞME SÜRECİ ELBİRLİĞİ İLE SÜRDÜRMELİYİZ
Salgının gücünü rehavetten aldığını sözlerine ekleyen Bakan Koca, "Kuaförden metroya, pazar yerinden restorana, alışverişten seyahate gündelik hayatın tüm unsurları kendilerini kurallara göre organize etmektedir. Bireyler tedbirlere uymalı, Kontrollü Sosyal Hayatın şartlarına göre organize olamayan işletme ve kurumlardan bunu talep etmelidir. Bu noktadan sonra salgın gücünü rehavetten alacaktır. Yapmamız gereken, giderek normale yaklaşacak süreci, elbirliğiyle sürdürmektir."
NORMALLEŞME SÜRECİ
Bakan Koca, "Kurallara hep birlikte uydukça hızlandıracağız. Bundan birkaç ay öncesinin “normal” düşüncesine, gece saat 24.00’te sokağa çıkma kısıtının kaldırılmasıyla kapılmak, isabetli bir düşünce değildir. Salgın riski artık hafiflemiş olsa da, dün saat tam 23.59’da geçerli olan durum, saat 24.00’da değişmemiştir. Bugün de değişmemiştir. Bunu kabul etmeliyiz."
SAVAŞIN İKİNCİ DÖNEMİNİ ORTAK ÇABALARLA SÜRDÜRECEĞİZ
Ortak çaba için çağrı yapan Bakan Koca, "Toplantımızı yapabilseydik üzerinde duracağımız bazı konuları sizinle paylaştım. Sizlerin de bunları, mesleki duyarlılığınızın öngördüğü şekilde halkımızla paylaşacağınıza inanıyorum. Sokağa çıkma kısıtının kalkmasından sonra, mesajlarımızın gün gün tekrarı, yeni mesajların paylaşımı mücadelemiz için önemlidir. Korona virüsle savaşımın ikinci döneminin, ortak çabamızla, günlük tabloya çok iyi sonuçlarla yansıyacağına inanıyoruz."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.