ESM: “DSİ projeleri acilen tamamlanmalı”
Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Terme'de yaşanan sel felaketinin bir daha yaşanmaması için yarım kalan projelerin bir an önce bitirilmesi gerektiğini savundu.
Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Samsun Şubesi Mali Sekreteri Mustafa Niyazi Bulut, Terme'de yaşanan sel felaketinin ardından yaptıkları tespitleri sendika binasında bir basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaştı.
Bulut, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi,
''Bilindiği üzere 22 Haziran 2019 tarihinde Samsun ili Terme ilçemizde kısa sürede yağan yoğun yağmur nedeniyle bir sel felaketi meydana gelmiştir. Öncelikle yaşadıkları felaketle ilgili yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Sendikamız tarafından yaşanan sel felaketiyle ilgili yerinde incelemeler yapılmıştır. Yapılan bu incelemeler sonucunda selin nedenleri ve yapılması gerekenler konusundaki tespitlerimiz şunlardır.
DSİ ÖZVERİLİ ÇALIŞTI
Öncelikle sel felaketinin meydana geldiği andan itibaren sel nedeniyle meydana gelebilecek zararların en az hasarla atlatılması için DSİ’nin özveriyle çaba sarf ettiği görülmüştür. Kamuoyu ve vatandaşlar arasında DSİ’nin Çarşamba ve Terme ilçeleri arazilerinde yapmış olduğu drenaj kanallarının taşkın tesisi gibi çalıştığı düşünülerek, meydana gelen feyezanların bu tesislerden dolayı çevreye zarar verdiği kanaati oluşmuştur. Oysa, DSİ tarafından yapılan drenaj kanalları taşkın tesisi değildir. Drenaj kanallarının görevi eğimi çok az olan düz ovadaki yüksek yeraltı suyu seviyesini, bitki kök hizasından 90-150 cm aşağıya düşürmektir. Çarşamba ve Terme’de yaşayan vatandaşlarımızın hatırlayacağı üzere; drenaj kanalları yapılmadan önce araziyi sürme ve ekme ayları Nisan ayı sonu Mayıs ayı ortalarını bulmakta idi. Şimdi ise, Mart ayı başında arazilere girilerek sürüm ve ekim işlemleri yapılabilmektedir. Bu da drenaj kanallarının görevlerini yaptığını göstermektedir.
Yine ana kanallar üzerinde denize deşarj noktasında buluna pompa istasyonları da taşkın tesisi gibi düşünülüp, yapılmamış olmasının feyezanlara sebep olduğu vatandaşlar tarafından düşünülmektedir. Oysa bu tamamen yanlış bir kanaattir.
Deniz deşarj noktasında bulunan Pompa istasyonları, +2m Kotu altında kalan arazilerde ekim zamanını erkene almak, hasat zamanını da uzatmak için yeraltı su seviyesini pompalı deşarj ile sağlamak için düşünülmüştür.
YETERLİ ÖDENEK YOK
Ancak, DSİ’nin bu konudaki projelerine genel bütçeden yeterli ödenek sağlanamaması nedeniyle ;
-Öncelikle, drenaj kanalı projelerinin tamamlanması çok uzun süre almıştır. Sürenin uzaması projenin sağladığı faydayı da görünür olmaktan çıkarmıştır.
-Denize deşarj-çıkış yapıları geç kalmıştır.
-Taşkın tesisi olarak çalışan kanal ve akarsu yataklarının üst havza önlemleri bitirilememiş ve gelecek rusubat önlenemeyerek yataklardaki kesit daralmaları engellenememiştir.
Sonuç olarak, Bölgemizde bu tür felaketlerin yaşanmaması için DSİ’nin bu kapsamdaki projelerine yeterli miktarda ödenek sağlanmalıdır. Ayrıca, bölgede taşkınlara neden olabilecek akarsuların menbaalarındaki üst havza taşkın önleme tesislerinin yapımına öncelik verilmelidir. Bunlarla birlikte Terme özelinde; içme suyu ve sulama göreviyle birlikte taşkın önleme görevi de bulunan Salıpazarı Barajı’nın gerekli ödenekler sağlanarak bir an önce bitirilmesi gerekmektedir''
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.