Fitch’ten ABD’ye uyarı: bütçe açığı artabilir
Fitch'ten Uyarı: ABD'de planlanan yeni vergi indirimleri, ek gelir önlemleri ve harcama kesintileri olmadan federal bütçe açığını ve borç yükünü artırarak ülkenin kredi notunu riske atabilir.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’de gündeme gelebilecek yeni vergi indirimlerinin federal bütçe açığını olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulundu. Fitch, bu vergi indirimlerinin harcama kesintileri veya ek gelir kaynaklarıyla dengelenmemesi halinde, borç yükü üzerinde baskı yaratacağını belirtti.
Fitch Ratings, 2017’de Cumhuriyetçilerin seçim zaferinin ardından uygulamaya giren vergi indirimlerinin süresinin muhtemelen uzatılacağına işaret etti. Bu sürecin 2025 ve 2026 yıllarında federal bütçe açığı üzerinde yeni baskılar oluşturabileceği öngörüsünde bulunan kuruluş, ek vergi indirimlerinin mali dengeyi daha da zorlayabileceği değerlendirmesinde bulundu.
Fitch’in açıklamasında, Donald Trump’ın başkanlık seçimlerindeki zaferinin, borç limiti tartışmalarını daha uzlaşmacı bir zemine taşıyabileceği ifade edildi. Ancak, Trump’ın vaat ettiği vergi indirimlerinin yanı sıra ek mali düzenlemelerin, yalnızca harcama kesintileri ve gümrük gelirleriyle telafi edilmediği sürece federal açığı derinleştirebileceği vurgulandı.
2025 ve 2026 Yıllarında beklenen riskler
Trump’ın vergi kesintisi vaatlerinin özellikle 2025 ve 2026 yıllarındaki bütçe dengesi için ek risk oluşturabileceği ifade edildi. Bu politikaların, federal bütçeye ve borç yüküne baskıyı artırma potansiyeline sahip olduğu belirtilirken, ekonomik büyümeyi yavaşlatabilecek ve enflasyonist baskılar yaratabilecek geniş kapsamlı tarifelerin de bu süreçte etkili olabileceği kaydedildi.
Fitch, ABD’nin toplam borç seviyesinin gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranla belirgin şekilde artmasının, kredi notu üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceğini öngörüyor. Kuruluş, ABD’nin borç seviyelerindeki artışın kredi notunu tehdit edebileceği konusunda uyarıda bulundu.
Fitch, ABD’nin maliye politikasındaki tutarlılığın ve güvenilirliğin doların küresel rezerv para birimi statüsünü zayıflatma riskine de dikkat çekti. Mali politikaların uzun vadede güven kaybına yol açması durumunda, ABD’nin finansman esnekliğinin azalabileceği ve bunun kredi notuna olumsuz yansıyabileceği belirtildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.