1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. HDP’li Çepni'nin Çarşamba'ya Termik Santral heyezanı
HDP’li Çepni'nin Çarşamba'ya Termik Santral heyezanı

HDP’li Çepni'nin Çarşamba'ya Termik Santral heyezanı

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni sosyal medya hesabından paylaştığı twette "Tarım havzası Çarşamba Ovası da Termik Santral Projesiyle tehdit altında" mesajını paylaşması bir milletvekilinin araştırma yapmadan yanlış bir bilgiyi paylaşması heyezan olarak

A+A-

Çepni'nin Termik dediği santral aslında Temiz, Yenilenebilir Enerji üreten Biokütle Enerji Santrali...

Kendi görüşlerine yakın olduğu düşüncesiyle paylaştığı Samsun Çevre Platformu'nun (SAMÇEP) basın açıklamasının üzerine "Tarım havzası Çarşamba Ovası da Termik Santral Projesiyle tehdit altında" twetene atan HDP'li Çepni baltayı adeta taşa vurmuş oldu. 

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni. Çepni, sosyal medya hesabından paylaştığı twette "Tarım havzası Çarşamba Ovası da Termik Santral Projesiyle tehdit altında" mesajını paylaşması milleti temsil eden bir milletvekilinin böylesine yanlış bir bilgiyi nasıl paylaştığı yönünde yorumların yapılmasına neden oldu. Çepni'nin Termik dediği santral aslında Temiz, Yenilenebilir Enerji üreten Biokütle Enerji Santrali. Çepni'nin Termik dediği santral aslında Temiz, Yenilenebilir Enerji üreten Biokütle Enerji Santrali olduğu ise kamuoyu tarafından biliniyor. 

’Temiz, Yenilenebilir, Çevreci Enerji üreten Biyokütle Enerji Santrali Nedir?

Bitkilerin ve canlı organizmaların kökeni olarak ortaya çıkan biyokütle, genel olarak güneş enerjisini fotosentez yardımıyla depolayan bitkisel organizmalar olarak adlandırılır. Biyokütle, bir türe veya çeşitli türlerden oluşan bir topluma ait yaşayan organizmaların, belirli bir zamanda sahip olduğu toplam kütle olarak da tanımlanabilir.

Biyokütle terimi, tarım veya ormancılık ürünü olan ve tamamı veya bir kısmı içindeki enerjiyi geri kazanmak amacı ile yakıt olarak kullanılabilen bitkisel maddelerin tamamı veya bir kısmından oluşan ürünleri ve aşağıda belirtilen yakıt olarak kullanılan atıkları kapsar:

Tarım ve ormancılık ürünü bitkisel atık

Ürün işlemeden açığa çıkan bitkisel atık

Mantar atığı

Ahşap koruyucuları ve kaplamaları ile inşaat veya yıkım atıklarından kaynaklanan odunsu atıklar

Biyokütle enerjisi; yetiştiriciliğe dayalı olduğu için yenilenebilir, çevre dostu, yerli ve yerel bir kaynak olarak önem kazanmaktadır. Klasik biyokütle enerjisi, geleneksel ormanlardan elde edilen yakacak odun ve yakacak olarak kullanılan bitki ve hayvan artıklarından oluşur. Klasik biyokütle enerji kullanımının temel özelliği, ilkelden gelişmişine kadar çeşitli yakma araçları ile biyokütle materyalden enerjinin direkt yanma tekniği ile elde olunmasıdır. Sanayileşmemiş kırsal toplumlarda kullanımı yaygındır. Modern biyokütle kaynakları, enerji ormancılığı ürünleri ile orman ve ağaç endüstrisi atıkları, enerji tarımı ürünleri, tarım kesiminin bitkisel artıkları ve hayvansal atıkları, kentsel atıklar, tarımsal endüstri atıkları biçiminde sıralanır. Dünyanın çoğalan nüfusu ve sanayileşmesi ile giderek artan enerji gereksinimini, çevreyi kirletmeden ve sürdürülebilir olarak sağlayabilecek kaynaklardan belki de en önemlisi biyokütle enerjisidir.
Güneş enerjisinin biyokütle biçimindeki depolanmış enerjiye dönüşümü, insan yaşamı için esastır. Fotosentez yoluyla enerji kaynağı olan organik maddeler sentezlenirken, tüm canlıların solunumu için gerekli olan oksijeni de atmosfere verir. Üretilen organik maddelerin yakılması sonucunda ortaya çıkan karbondioksit ise, daha önce bu maddelerin oluşması sırasında atmosferden alınmış olduğundan, biyokütleden enerji elde edilmesi sırasında çevre, karbondioksit salınımı açısından korunmuş olacaktır.

Görüldüğü gibi, bitkiler yalnız besin kaynağı değil, aynı zamanda çevre dostu tükenmez enerji kaynaklarıdır. Bitkilerin gelişmesi için kullandığı kaynaklar, genelde karbondioksit, su ve güneş ışığıdır. Bunların bitki tarafından birleştirilerek, madde ve oksijene dönüşmesi, fotosentez olarak adlandırılır.

Günümüzde biyokütle enerjisini gündeme getiren gerekçeler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Fosil kökenli yakıtların neden olduğu çevre kirliliğini azaltmak

Egzoz emisyonlarının sağlık açısından risklerini en aza indirmek

Enerji güvenliği sağlamak ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak

Kırsal kalkınmanın gerçekleştirilmesine yardımcı olmak

Biyokütle, alternatif enerji kaynakları içerisinde büyük bir potansiyele sahip olup, rüzgar ve güneş enerjisi gibi kesikli olmayan güneş ışığı var olduğu sürece fotosentez yolu ile sürekli karbon depolayabilen bir kaynaktır. Biyokütle kullanılarak farklı ihtiyaç alanlarına yönelik katı, sıvı ve gaz formlarında değişik enerji ürünleri elde edilebilmektedir. Biyokütle enerjisinin kolay depolanabilir olması da diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına göre avantaj sağlamaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.