Hutbede kılıç geleneği - samsun haber
86 yıl sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya Cami'nde, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, hutbe vermek için minbere elinde kılıçla çıktı
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra ilk Cuma namazı kılındı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından kıldırılan Cuma namazına binlerce kişi eşlik etti. Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk hutbeyi okuyan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, minbere kılıçla çıktı.
HUTBEDE KILIÇ GELENEĞİ
Türk tarihinde kılıç kuşanmanın ayrı bir önemi vardır. Merasimler düzenlenir, o an bir bakıma ölümsüzleştirilir. Tarihteki Türk devletlerinde ve Osmanlı İmparatorluğunda bu anın anlamı daha da bir özeldir. Padişahların kılıç kuşanma merasimleri, onların yönetimi devraldıkları, hükümdarlıklarını ilan ettikleri anlamına geliyor. Osmanlı imparatorluğunda devlette hükümranlığın alameti olarak görülen kılıç kuşanma merasimlerinin yapıldığı mekanlar zaman zaman camiler olmuştur. O camilerden biri de, Osmanlı'ya başkentlik yapmış olan İstanbul’daki Ayasofya Camiidir. Bununla birlikte Bursa’daki Ulu Cami ve Edirne’deki Eski Cami’de buna dahildir. Kılıç geleneği, kuşanma anlamında olmasa da asırlardır sembolik olarak bu camilerde yaşatılıyor. Cuma günleri ve bayram namazlarında hutbeye kılıçla çıkılıyor. Yani Ayasofya’da da bu nedenle hutbeye kılıçla çıkıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.