İlçe Ziraat Odaları Başkanları'ndan sel bölgesine ziyaret
Samsun İlçe Ziraat Odaları Başkanları'ndan oluşan heyet, TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Kozoğlu ve Arslan Soydan ile birlikte sağanak yağış sonrası doğal afete maruz kalan doğu bölgesi ilçelerini ziyaret etti.
Samsun İlçe Ziraat Odaları Başkanları'ndan oluşan heyet, Çarşamba, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık'ta meydana gelen sel felaketinin ardından yüzde 80 oranında ürünü kaybeden bölge çiftçisine merhem olacak olan reçeteyi hazırladı. Heyet, Afetler Kanunu'nda yer alan Madde 5'te geçen "genel hayata etkililiğin" kapsamında bölgenin "afet bölgesi ilan" edilebileceği kaydetti
Heyette Samsun İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Tütüncü, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy ve Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı yer aldı.
HEYET HASAR GÖREN ARAZİLERİ ZİYARET ETTİ
Salıpazarı'nda selden dolayı hayatını kaybeden vatandaşların cenazelerine katılarak, ailelerine başsağlığı dileklerini ileten heyet, daha sonra Vali Osman Kaymak, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan ve Orhan Kırcalı ile görüştü. Terme'de de Belediye Başkanı Av. Ali Kılıç ve Kaymakam Mehmet Parlak'ı ziyaret eden heyet, Çarşamba'da ise AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş ve Belediye Başkanı Av. Halit Doğan ile birlikte ilçede zarar gören çiftçilerin arazilerinde incelemede bulundu.
TZOB Yönetim Kurulu üyeleri ve İlçe Ziraat Odaları Başkanları, hükümetten Çarşamba, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerinin "afetlerin genel hayata etkinliğine" ilişkin yönetmenlik kapsamında "afet bölgesi ilan" edilmesini talep etti. İlçe Ziraat Odaları Başkanları, hazırladıkları yazılı açıklamada afetlerin genel hayata etkililiğine ilişkin yönetmeliğin içeriği hakkında bilgi verdi.
MADDE-5'DE 'GENEL HAYATI ETKİLEYEN' HUSUSLAR VAR
Olmuş veya olması muhtemel afetlerin o yerin genel hayatına etkili olup olmadığı, 7269 sayılı Afetler Kanununun 1051 sayılı Kanunla değiştirilen 1'nci maddesi uyarınca hazırlanan yönetmelik esaslarına göre tespit edildiğine dikkat çekilen açıklamada, Madde 5'de geçen "genel hayata etkililiğin" tespitinde göz önünde tutulacak hususlar şöyle sıralandı; "Afet sebebiyle ölü veya ağır yaralıların bulunması, tarım ürünlerinden en az 1/3'ünün zarar görmüş olması, Büyük ve küçükbaş hayvanın telef olması, o yerde kışların çok şiddetli ve inşaat mevsiminin kısa süreli olması, o yerdeki kamu tesislerinin (yol, su, elektrik, kanalizasyon v.s.) kullanılamayacak veya çalışamayacak derecede hasar görmüş olması, ulaşım imkanlarının çok sınırlı olması. Hükümetimiz bu hallerdeki afetleri, 'genel hayata etkili' sayılabilir."
SELİN SEBEBİ ISLAH EDİLMEYEN IRMAKLAR
İlçe Ziraat Odası Başkanları, açıklamalarında şu görüşlere yer verdi; "Terme, Salıpazarı, Ayvacık ve Çarşamba birbirine sınır ve bitişik dört ilçe. Bunların sınırları içerisinde birbirine bitişik ırmaklar DSİ tarafından temizlenmediği gibi ırmaklara büyük oranda yağmur yağdığında su olmasına rağmen DSİ ırmakların ortasında akıntının olduğu kısmına taş yığarak ayak yapmış ve suyun önünü keserek suların yukarıdan aşağıya bu dört ilçedeki tarım alanlarına binmesine sebep olmuştur. Her afetten sonra DSİ ve yetkililer ırmakların temizleneceğini ıslah çalışmasının yapılacağını söyleyerek, "işi geçiştirmişler" dolayısıyla bu ilçelerde tarım ile geçimini sağlayan insanların umutlarını sele vermişlerdir."
AFETLERDEN DERS ÇIKARIP SORUNLAR HEMEN ÇÖZÜLMELİ
DSİ'nin bir an önce bu verimli arazilere zarar veren bu ırmaklarda ne yapması gerekiyorsa hemen çalışmaya başlaması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bu çalışmaları yaparken projeler masa başında hazırlamamalı ve bu bölgeyi bilen, bu felaketleri görüp yaşayan mühendisler tarafından hazırlanması gerektiği gibi proje hazırlanmadan önce bu ırmaklar yerinde incelenerek, etüt edilip proje hazırlanmalıdır. Bilgisayar başında oturup harita üzerinde çalışılarak yapılan projeler hiç bir zaman doğru projeler olmamışlardır.
Özellikle bu ırmaklarda su az olduğu zamanlarda buralara gidecek teknik ekip orada yaşayan insanların yetkililerin görüşlerini almalı. Bu bölgede meydana gelmiş olan afet ve felaketlerin sebepleriyle araştırmalıdır. Bu şekilde yapılacak projeler ve çalışmalar hemen hemen her yıl bölgede meydana gelecek afetleri önleyecek ve insanların umutlarının sele teslim olmasını önlemiş olacaktır" denildi.
İŞTE MADDE MADDE NELER YAPILMASI GEREKİYOR?
Açıklamada selden dolayı ekili arazilerin büyük oranda hasar görmesi nedeniyle çiftçilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekilirken, Ziraat Odaları tarafından hükümetten talepler şu şekilde sıralandı; "ÇKS kaydı olsun olmasın herkesin zararı tapu kayıtları dikkate alınarak ödenmelidir.
TABAN ARAZİSİ OLAN ÇİFTÇİYE KOLAYLIK SAĞLANMALI
Terme, Çarşamba, Ayvacık ve Salıpazarı ovalarında fındık yetiştiren çok sayıda üretici, 'taban arazi' olduğu için ÇKS dosyası yapmadığından sisteme kayıtlı değiller. Bu çiftçilerimizin mağdur olmamaları için Tapu Müdürlükleri'nden alacakları tapu kayıtları ile dilekçelerine eklenerek ilgili merci tarafından bu şekilde kabul edilmeli ve zararlarının karşılanması sağlanmalıdır.
BANKA BORÇLARI 2020 YILI SONUNA ERTELENMELİ
Bu ilçelerde bulunan çiftçilerin Tarım Kredi ve kamu ve özel bankalara olan borçları en az 2020 yılının sonuna kadar faizsiz ertelenmelidir. DSİ ve yetkili kurumlar hızlı hareket ederek çiftçilerin önümüzdeki zamanlarda afet korkusunu ortadan kaldıracak tedbirleri almalı ve hemen çalışmaya başlamalıdır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.